Podzim Kamarádů dálek v Českosaském Švýcarsku

denisa
Asociace

Nádherný slunečný a barevný konec října strávil náš turistický oddíl KAmarádi lek Opava v překrásném kraji Labských pískovců, plném skal, soutěsek, rozhleden a skalních vyhlídek. Pět dnů podzimních prázdnin jsme využili k poznání Českosaského Švýcarska, Děčína a kraje kolem řeky Labe, a to jak v Česku, tak v Německu.
Naše 48 členná parta vyrazila již v pátek nočním vlakem do Děčína a zároveň s ním i dodávka, plná batohů, spacáků a oddílového vybavení na sport, lezení a vaření, nechyběly kytary a buben.
Náš podzimní oddílový puťák začal plavbou lodí z Děčína do Hřenska. Odtud už po svých na Pravčickou bránu. Prohlédli jsme si skalní město a pokračovali přes Mezní louku na skalní hrad Saunštejn a když se začalo stmívat, objevila se před námi překrásná stará budova školy v Jetřichovicích, kterou nám, velmi ochotně zapůjčil obecní úřad na dvě noci. Díky předchozí probdělé noci jsme usnuli prakticky okamžitě, v nohách jsme měli navíc ještě 19 kilometrů ve skalách.
Ráno zastavil u školy pekař s čerstvým pečivem a po snídani jsme vyrazili do známých soutěsek, Divoké a Edmundovy. Soutěsky jsme prošli pěšky a samozřejmě jsme si zaplatili také svezení na pramicích, které je zde komerčně provozováno.  V Hřensku jsme byli brzy, a proto nám zbyl čas pro návštěvu parádního bazénu v Děčíně. Po dvou hodinách ve vodě, na všech možných atrakcích, nás odvezl bus do Srbské Kamenice.

Odtud jsme se ještě vydali na večerní výšlap k Dolskému mlýnu, překrásnému romantickému místu u říčky Kamenice, kde se natáčela pohádka Pyšná princezna. Večer ve škole se hrálo a zpívalo, ale především se hrály všemožné deskové hry. Během odpočinkového dne jsme ušli lehkých 17 km.

Na třetí den byl naplánován 21 kilometrový přechod Českého Švýcarska z Jetřichovic do Mikulášovic. Šli jsme cestou jetřichovických vyhlídek na Tokáň a Můstkovým žlebem jsme došli až k říčce Křinici do Saského Švýcarska. Navštívili jsme rozhlednu Weifberg, na jejímž 117. schodu byla ukryta „magnetická keška“. Geocaching je vůbec v oddíle ve velké oblibě a především chlapcům se podařilo mnoho „kešek“ v průběhu puťáku nalézt.

Už za tmy jsme dorazili do místa dalšího noclehu, tělocvičny v Mikulášovicích. Přestože většina byla unavena po celodenním putování, našlo se ještě mnoho kluků a holek, kteří po výborné večeři v hospůdce U Vladařů (doporučujeme všem), v tělocvičně dlouho do noci hráli házenou. A ti, kteří nesportovali, se opět věnovali písním a deskovkám.

Na ráno jsme si objednali autobus, který nás odvezl do Saského Švýcarska, kde jsme navštívili skalní skvost Bastei. Mnoho turistů a všudypřítomná komerce nám malinko zkazila dojem z tohoto jistě zajímavého místa. Co nám však neposkytla prohlídka Bastei, to nám vynahradil výšlap do Schrammstein skal u lázní Bad Schandau. Nádherné výhledy na skály a okolí, Labe pod námi, dokresloval západ podzimního slunce. Skvostný zážitek na závěr. Pak už jsme se vrátili opět do Mikulášovic, příjemného místa na samém konci České republiky, s příjemnými lidmi, kteří nám rádi pomohli a ledasco zajistili.

Den odjezdu už byl krátký. Přesto jsme ještě stihli omrknout a vystoupat na rozhlednu Tanečnici, nedaleko Mikulášovic u hranice s Německem a před polednem frčeli autobusem do Rumburka, odkud nás vlak vezl zpět do naší Opavy.

Byly to skutečně překrásné dny, s nádhernými zážitky v naší KADAO partě, které je potřeba vyjádřit obdiv za výdrž a výkon. Díky ovšem patří Tomovi Fúskovi z TOM Mikulášovice za pomoc při zajištění našeho pobytu, hospůdce U Vladařů, kde se o nás starali, jako „u maminy“, Obecnímu úřadu v Jetřichovicích, který nás ubytoval ve své školce. Díky také opavskému Fordu Malý a Velký za zapůjčení dodávky a Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje za podporu našich turistických aktivit.

Pro oddílové přátelé a případné zájemce sdělujeme, že na www.kadao.cz ve fotogalerii „visí“ fotografie a již je také hotovo video z našeho podzimního putování.

Tom Weicht

 

Foto: Adam Dib Weicht


 
 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu