Mezinárodní zimní sraz v Králíkách

denisa
Asociace

Ve čtvrtek 6. února odpoledne se sjíždíme u klubovny Čmoudíků - Rosťa, Martin, Kari, Helma, Jupík, Řapík, Ela, Julča, Tadek, Rozi, Špión a Bořek.  Někteří ještě vybírají boty, lyžáky, běžky, lyže… a poté půl hodiny marně čekáme a telefonujeme Nikol a Radimovi, kteří nedorazili…

To jsme mohli vzít o jedno auto méně a ušetřit!!! Do Králík jsme dojeli v pohodě, po vybalení ve škole, kde máme k dispozici hodně prostoru, i tělocvičnu,  jsme šli na zahájení na náměstí. Pár proslovů a oblíbená píseň „Jak mi dupou Králíci“ J. Rosťa poté odešel na raut se starostkou a zahraničními hosty a ostatní až do noci hráli a sportovali v tělocvičně.

V pátek po snídani jsme se přemístili auty do Mladkova (jedno nechali v Červené Vodě) a vyrazili na naučnou stezku "Betonová hranice". Bunkry, bunkry, bunkry... Zavřené, otevřené, malé, převrácené, nedokončené...smiley Nakonec jsme došli i k bunkru Bouda a na nejvyšší horu Bukovohorské pahorkatiny 995 m. n. m. – Suchý vrch. Bouda je ale v zimě zavřená, škoda. V nově postavené Kramářově chatě jsme se nadlábli a sklouzali dolů do Červené vody, Vedení odjelo do Mladkova pro další dvě auta a zase auty jsme se přemístili zpět do Králík. A opět tělocvična, sprchování... a taky večeře, výborná svíčková, šťávy, salátový bar.

Přijeli kolegové Zálesáci ze Svitav a v tělocvičně zorganizovali hry, Hututu, Sardinky, Červená Černá… Pro nás a své jmenovce z Tanvaldu, také Zálesáky. A také dojela Šrámka, Oťas a Terka s dortem. Popřáli jsme Terce ke třináctinám.   

V sobotu Rosťa přiváží čerstvé rohlíky a po snídani (favoritem bylo čokoládové müsli s mlékem) vyjíždíme na Dolní Moravu, Rosťa kupuje každému zpáteční jízdenku na Slaměnku a vyjíždíme běžkovat. A je to super! Lidé si myslí, že je sněhu málo, a tak je tam poloprázdno. Jedeme všichni cca 10 km (U sedmi cest) a šestice vytrvalejších až na Mokřiny 16 km (Tadek, Bořek, Martin, Oťas, Šrámka a Rosťa). Zpátky na Slaměnce jíme a obdobně dole pod lanovkou. Máme krásné slunečné počasí a výhledy!

 Někteří vypadají, že jedou na čtyřsedačce poprvé v životě…  Mimochodem, zpáteční jízdenka stojí 100,-Kč (děti 80,-)… L Spěcháme do Králík, převlékáme se do suchého a jdeme na náměstí, kde již běží společná šifrovací hra, která nás zavede křížovou cestou až na Hedeč ke klášteru, na Horu Matky Boží. Zde Zálesáci jako první našli tikající a odpočítávající bombu, ovšem přestřihli špatné drátky…

 V Králíkách jdeme akorát na večeři (rýže s výbornou roládkou, opět zeleninový bar …), kupujeme turistické suvenýry a na chvíli někteří zase mizí v tělocvičně. A taky krájíme a jíme Terčin dort! Ve 20 hodin máme v kulturáku jít na diskošku a další program, ale došlo k nedorozumění, (chtějí po nás vstupenky, o kterých jsme nevěděli) a tak se vracíme a Zálesáci nám u interaktivní tabule chystají Riskuj a karaoke.

V neděli chrníme skoro až do osmi, poté rychle snídáme, balíme svačiny a šestice vyráží na Dolní Moravu na lyžovačku. Rosťa, Martin, Helma, Šrámka, Ela a Bořek. Další dva (Julča s Oťasem) to nakonec vzdali.

 Kupujeme čtyřhodinové permice a jezdíme po rozlehlém areálu. Dvě čtyřsedačky, dvojkotvy, bobová dráha, dlouhé sjezdovky.  Bořek zprvu musel cvičit na modré a dvojkotvě, ale poté se rozjezdil a zvládnul sjezdovku „Slona“. Na závěr se nahoře rozsněžilo a dole rozpršelo, takže byl akorát tak čas na ukončení.

Kolem druhé odpolední jsme byli zpět, obdobně jako druhá skupina. Ta ráno vyrazila do Vojenského muzea (platíme za všechny 50,-) a poté do areálu tvrze Hůrka. Poté balíme, svačíme, uklízíme, Sáblíková má bronz.

Tož. Na to, jaké jsou všude okolo bídné sněhové podmínky, tak jsme si to ještě užili celkem zimně. Program byl tak napěchovaný, že budeme asi všichni dospávat.

Příští zimní sraz bude v Telči a okolí…         

 Rosťa Kašovský,TOM Čmoudík

 

A něco málo faktických informací o srazu od Jirky Homolky:

Mezinárodního zimního srazu KČT v Králíkách se ve dnech 6.-9.2.2014 zúčastnilo celkem přes 650 účastníků, z toho 45 z Polska ( PTTK ), 140 ze Slovenska ( KST ) a zbytek z České republiky. Jediné zastoupení mládeže měl Klub českých turistů - TOM Čmoudík Ostrava, TOM Zálesáci Tanvald a TOM Zálesáci Svitavy.

I přes naprostou absenci sněhu na většině území naší republiky si účastníci zimního
srazu sníh užili, a to buďto na sjezdovkách v areálu Dolní Morava nebo na
běžkách na hřebenech v okolí Králického Sněžníku . 

Jiří Homolka

 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu