Sláva na mlýně

denisa
Asociace

V neděli 8. června ožil Oparenský mlýn desítkami mlynářů a mlynářek, nádvoří přímo zbělelo.
Tomíci a hosté se  sjeli, aby oslavili spuštění mlýnského kola, zkolaudovali protipovodňová opatření a vyzkoušeli na vlastní kůži vodní hrátky.
Celý den byl sluncem a vederem doslova zalitý, příjemný stín Oparenského údolí, prohlídka vodního díla kolem potoka a následné spuštění krásného mlýnského kola a odkrytí vodních hrátek tak přišlo každému vhod.
Pro radost a potěchu hrála skvělá cimbálová kapela Muzička. Uvítací proslov a doprovodná slova k vodnímu dílu pronesl náčelník tomíků Tomáš Novotný, který statečně snášel uvařenost v nejteplejším kostýmu.
Příjemného odpoledne se zúčastnilo téměř 150 hostů (většina stylově krojovaná!), nechyběla mezi nimi paní Waltraud Klein, původní obyvatelka mlýna, paní Eva Hampejsová z MŠMT, Jan Havelka z KČT, zástupci německého sdružení Erzgebirgsverein e.V.
Mezi hosty samozřejmě nesměli chybět ani tvůrci vodních hrátek Ivo Skoček, Jiří Palát a Josef Votava, autor mlýnského kola.

Malí mlynářové a mlynářky nadšeně okupovali vodní mlýnky a korýtka plná vody, ostatní hosté se občerstvovali na stinném nádvoří a užívali si příjemného setkání.
Správcovi, Helenka a Bocman Podroužkovi, duše mlýna, provázeli hosty, vyprávěli o historii  a fungování mlýna, krájeli dort a jistě se ani chvilku nenudili.

Odpoledne se moc vydařilo, mlýn je zase o něco krásnější a stylovější.
 

A něco faktických údajů:

Projekt „Protipovodňová opatření u Oparenského mlýna“ byl podpořen v rámci Programu Cíl 3/Ziel 3, který je spolufinancován z ERDF.
Projekt trval od 1.1.2013 do 31.3.2014. Na projekt bylo vyčleněno 224 383,50 eur z dotačních prostředků Evropské unie, státního rozpočtu České republiky a zemského rozpočtu Saska.

 

Projekt moduly-vodní hrátky je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, projekt se jmenuje Činy mluví aneb Cesta k odpovědnosti - odpovědnost za sebe sama i za druhé skrze prostředí neformální výchovy (CZ.1.07/1.2.00/27.0056).

(za)

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu