Výprava do prvohor

denisa
Asociace

V neděli 28.září 2014  se kralupský TOM 3511 Vltavský paprsek vydal za cílem vzdáleným 300 milionů let - do doby dnes nazývané karbon, která je součástí prvohor. V té době se v mokřadech ukládaly kmeny stromových přesliček, plavuní a kapradin a tím daly základ mocným vrstvám černého uhlí.

V nedalekých Otvovicích, kde je naším cílem halda bývalého dolu Jan (těžbu ukončil v roce 1928), se uhlí dobývalo pravděpodobně už od druhé poloviny 17. století.
Vyrážíme vlakem – přesně tedy náhradní autobusovou dopravou a po chvíli se nás již všech 27 dává do hledání.

Probíráme se hromadami hlušiny, rozbíjíme ji, či pouze pozorně obracíme jednotlivé kameny s cílem najít pěkný „otisk“ kapradiny, přesličky či plavuně - ať už to bude list, šištice, pěkná „větev“ nebo kůra. V tvrdých červeno-černých kamenech tu lze nalézt i „zlatý“ pyrit, takže ťukot kladívek neustává a naše pocity se rychle střídají - očekávání - napětí - zklamání či překvapení a radost.

Podle objemu a tíhy našich batůžků však není po poledni, kdy se vydáváme na zpáteční cestu k domovům, nikdo, u koho by převážil pocit zklamání či smutku - všichni si domů vezeme krásné „úlovky“.

Zdeněk Vejrosta, TOM Vltavský paprsek

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu