Velká kniha o tomících

lukas.husek
Asociace

Milí kolegové,

možná jste zaregistrovali zprávu, že se během dvou let chystáme vydat Velkou knihu o tomících. Název vnímejte, prosím, jako pracovní. O co půjde? Pokusíme se do sněmu v roce 2017 sebrat co nejvíce faktografického materiálu o našem hnutí. Máme za to, že vhodným motivem je pětadvacet let činnosti Asociace TOM, ale i skutečnost, že zkrátka takovýto sborník nemáme a že by bylo dobré alespoň částečně podchytit to, co se dělo a děje v porevolučním čtvrtstoletí mezi lidmi, kteří si říkají tomíci.

Nemáme ambici zmapovat všechny naše oddíly a všechny události, které jste s nimi prožili. Chceme publikaci rozdělit do několika kapitol:

  1. Oddíly – Naše představa je taková, že do konce léta letošního roku (dejme tomu do 30. září) získáme z každého kraje 5 – 10 příspěvků od oddílů. Jejich obsahem by mohla být např. stručná historie oddílu, zajímavá osobnost, nejpovedenější výprava, nejlepší zápis v kronice… Dopřejeme oddílům jistou pestrost a necháme na nich, jak se ve sborníku chtějí představit. Limitovaný bude pouze rozsah a všechny příspěvky projdou stylistickou a gramatickou opravou. Samozřejmostí budou fotky – kvalitní, ostré (nejmenší rozlišení by mělo být 1920 x 1080px). Poprosíme vždy o dvě až tři fotky, rozhodně nebude v našich silách probírat se obrovskými soubory. Tímto způsobem shromáždíme materiál o cca 50 oddílech. Předpokládáme, že v našem spolku bude o zveřejnění ve sborníku zájem a že bude převis příspěvků J
  2. Cíleně oslovíme některé dlouholeté přispěvatele do Tomíka. Co to znamená? Za více než dvacet let, co náš časopis vychází, víme, že někteří naši kolegové velmi dobře píší a dobře fotografují. Ty si dovolíme požádat o příspěvek napřímo – jejich text či fotka z jejich fotoaparátu by ve sborníku neměly chybět.
  3. Okruhy činnosti – Chceme zmapovat alespoň dílčím způsobem nejdůležitější okruhy činností, kterým se oddíly věnují. Tedy vodáckou turistiku, lyžařskou (zimní turistika), horskou turistiku, divadelní přehlídky, nejvýznamnější akce pro veřejnost, nejvýznamnější akce vnitrooddílové, mezioddílové – např. Uzlařské regaty, Velké srazy oddílů, Železného tomíka, Jednadvacítku…
  4. Spolková historie - Své místo musí dostat i spolková historie. Oslovíme naše nestory, budeme shánět materiály týkající se hnutí TOM od 70. let do současnosti – zde máme namysli celorepublikový přesah.
  5. Sněmy – Chceme stručně charakterizovat fotkami všechny proběhlé sněmy.
  6. Dobré tábory – Zejména fotodokumentací chceme představit zhruba desítku malebných tábořišť a dobře postavených táborů. Nejzajímavější tábory vyfotí profesionál – spolutvůrce tohoto sborníku.
  7. Oddílové klubovny – Ve sborníku představíme ty nejzajímavější, nejmalebnější klubovny. Budou nás zajímat zajímavé záběry z klubovní činnosti, pohledy na zajímavé místnosti či domy, kde se klubovny nacházejí. Nejzajímavější klubovny vyfotí profesionál – spolutvůrce tohoto sborníku.
  8. Osobnosti – Představíme nejvýznamnější osobnosti našeho hnutí.
  9. Významné projekty – Chceme zmapovat několik nejvýznamnějších projektů podpořených z evropských dotačních prostředků – ať už jde o Oparenský mlýn, Herberk či OPVK.
  10. Chalupy – Ve sborníku nebudou přirozeně chybět objekty, které jsme v posledním dvacetiletí získali a které jsou naší chloubou. Využijeme bohatou dokumentaci i nově pořízené snímky.
  11. Oddílové kroje – Chceme zmapovat ty nejzajímavější oddílové stejnokroje, trička, mikiny – a hezké lidi v nich J
  12. Letní školy – Těmito populárními akcemi prošly již stovky mladých lidí. Nejlepšími fotkami a stručným textem připomeneme, k čemu táborové školy slouží a kdo jsou jejich tváře… Zmíníme vhodným textem či fotkou i jiné výchovné akce, které mají významný úspěch v regionu či jsou známé celorepublikově.

 

Vážení kolegové, tento výčet jistě není úplný. Zveřejňujeme ho a prosíme o případné (realistické!) náměty a nápady. Pište je prosím do komentářů pod touto novinkou, kterou v průběhu dubna a května několikrát vrátíme mezi čerstvé aktuality. Stabilní místo v roce 2016 bude mít plánovaná Velká kniha o tomících v sekci Asociace TOM (https://www.a-tom.cz/17512-velka-kniha-o-tomicich).

 

Tomáš Novotný, Milan Blšťák


Komentáře

Ahoj, oddílový mamut Heřman říkal, že by se hodil do pucu a mohl by pomoci. Byla by to pro něj pocta.


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu