Odešel vodák a tomík, vsetínský Jaroslav Česnek. Budeme na něj s úctou vzpomínat.

lukas.husek
Asociace

Smutná zpráva ze Vsetína.

10.7. 2016 doplul Jarda Česnek, legenda vsetínských vodáků a tomíků, na „druhý břeh“. Po dlouhých a těžkých zdravotních potížích, kterým statečně odolával 10 let, nás opustil ve věku nedožitých 70 let. Rodák z Brna, který strávil na Vsetíně 40 let, se věnoval turistice, především vodním sportům . V r. 1978 stál u zrodu oddílu vodní turistiky při TJ Slovan Vsetín a vsetínských tomíků , kde pod jeho vedením vyrostly celé generace vodáků, kteří dokázali zvládat i adrenalinové toky. A to i na Sibiři, kterou lze považovat za absolutní vodácký vrchol . Sibiřské řeky miloval obzvlášť , svůj poslední sen, podívat se na Sibiř ještě jednou, si už  bohužel splnit nestihl .

Jarda byl především spolkový člověk. Neúnavně organizoval vodácké táborové školy , kde se snažil předat své vodácké zkušenosti co nejvíce tomíkům z celé republiky. Jeho výukové metody byly “neotřelé“, nebyl to žádný „sluníčkář“, nýbrž člověk s širokým srdcem, tvrďák - na sebe i na ostatní. Je ale fakt,  že nikdo z těch, kteří akceptovali jeho vodáckým výcvik, pak neměl vážnější potíže při splouvání řek odpovídajících obtížností. Jako dlouholetý tajemník TJ Slovan Vsetín inicioval a realizoval vybudování výborného zázemí především pro oddíl vodní turistiky, vsetínské tomíky a KČT na strategickém místě v centru Vsetína.   V posledních 8 letech i přes velké zdravotní potíže řídil v rámci projektu neorganizovaná mládež Asocice TOM klub deskových her ( Bečvochovo hráčské doupě),  jak pro tomíky, tak pro vsetínské základní školy.  Jarda vždy lidi spojoval, nikdy nerozděloval. Takoví lidé jsou „solí“ spolkové činnosti a teprve historie docení jejich velikost.

Když mi volal koncem června z nemocnice , potřeboval ode mne jediné: abych zaplatil příspěvky do svazu kanoistiky, aby jeho TOM Skorci mohli dostat dotaci na nové lodě … .

21.7. 2016 jsem se sešli u řeky Bečvy. My všichni, kdo jsme ho znali, jsme mu popřáli aby ho ve vodáckém nebi andělé nerozčilovali tím, že drží pádlo jako „prase kost“ .

Jiří Homolka

Popisky k obrázků:

0087 - Jarda při své nejtypičtější činnosti – vodáckém výcviku mládeže

0597, 0601, 0607 - Jardovo renomé na Vsetíně bylo takové, že na otevření areálu si nedovolili nepřijít starosta města Jiří Čunek, oba místostarostové Vsetína JUDr. Gajdušek a Ing. Kudlík, předseda a sekretář OV ČSTV ( dnes ČUS ), ředitel městské policie, ředitelé vsetínských středních škol, Jardova manželka Ema a samozřejmě zástupci tisku.

0598 - Jarda tak, jak ho mnozí neznali – realizátor víceúčelového sportovního a turistického areálu pro tomíky, KČT a oddíl vodní turistiky při TJ Slovan Vsetín.

Fotografie: 
008705970598601607

Komentáře


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu