Čeští tomíci na srazu mládeže Rakouského turistického klubu (ÖTK Jugend)

lukas.husek
Asociace

V rámci dlouholeté spolupráce Rakouského turistického klubu a Klubu českých turistů se i dlouhá léta úspěšně realizují společné akce mezi českými (Asociace TOM ČR) a rakouskými tomíky ( ÖTK Jugend ). V letošním roce se čeští tomíci opět zúčastnili hlavní společné akce,  týdenního srazu u Turnersee v Korutanech. Za českou stranu se srazu zúčastnily 3 naše oddíly TOM Kadao Opava, TOM Čmoudík Ostrava a TOM Třicítka Ostrava. Celkem naše skupina čítala úctyhodných 56 tomíků, což bylo ca 40% všech účastníků srazu. Kromě rakouských tomíků se srazu zúčastnila i zástupci Turistického klubu Terst (Itálie).

Na společných turistických akcích jsme zvládli vystoupit na vrchol Petzenu, zdolat blízkou ferattu a sjet na kolech z horní stanice lanovky úžasný „flow country trail“, které nadchl všechny generace naší výpravy.

Jelikož sraz se konal nedaleko kultovní chaty české vysokohorské turistiky Češka Koča v Kamnických Alpách (založena Českým odborem Slovinského planinského družstva v Praze před 117 lety), vyrazilo 40 z nás na dva dny ze srazoviště na tuto chatu s cílem pocítit genia loci tohoto místa uprostřed nádherných hor. Výkonnostní ca 20 členná skupina se rozhodla druhý den vystoupit severní stěnou exponovaným částečně zajištěným terénem na vrchol Grintavce a pokračovat skalnatým hřebenem kolem vrcholu Kočna zpět k chatě.

Nezapomenutelný večer při kytaře v bouřce doprovázené až spektakulárními blesky zůstane dlouho v našich myslích. Ráno v šest hodin jsme pak zahájili výstup s tisíci metry převýšení na vrchol Grintavce a po zhruba po devíti hodinách se vrátili zpět přes neskutečně skalnaté hřebínky a traverzy na chatu.

Úžasný výhled z vrcholu Grintavce nám byl odměnou – v mlžném oparu na jihu Jaderské moře, na severovýchodě vrcholy korutanských vápencových vrcholů, na severozápadě pásko Karavanských Alp a za nimi Julské Alpy s nejvyšší horou bývalé Jugoslávie Triglavem. 

Mladší tomíci si užili také své – navštívili s rakouskými tomíky spousty turistických atrakcí, které Korutany nabízely a jelikož celý týden bylo tropické letní počasí, v pozdním odpoledni jsme se všichni sešli v Turnersee, nejteplejším rakouském jezeře, kde se společně čeští i rakouští tomíci vyřádili při vodních hrách a bitvách, ke kterým měli k dispozici celou naši flotilu nafukovacích kánoí typ Baraka a Rio.

Vodácký program jsme doplnili o sjezd nejbližší řeky, která měla vodu – Lieser, abychom uspokojili i milovníky divoké vody. Nádherná řeka obtížnosti WW 3, poslední 1,5 km WW 4. 

Srazový program jsme doplňovali i cyklo výpravami po okolí a sjeli jsme i Drávskou cyklostezku. Více o této úspěšné akci si můžete přečíst v desátém čísle časopisu Turista a určitě i prázdninových reportážích zúčastněných oddílů v časopise Tomík.

Jiří Homolka, vedoucí výpravy českých tomíků

 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu