Vyjádření předsedy ke zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu

lukas.husek
Asociace

Dnes vyšla zpráva  NKÚ, která obsáhle hodnotí  práci ministerstva školství a také vypočítává, jakých hříchů se neziskovky dopustily ve svém hospodaření. Připomeňme, že u tomíků kontrolovaly pracovnice kontrolního úřadu během tří měsíců tři účetní roky s celkovým objemem zhruba 42  milionů korun. 

Už v létě jsme uvedli, že kontrola dopadla v Asociaci TOM velmi dobře, že nález, špatně zaúčtované občerstvení na výročním parníku předloni, činil pouze 0, 16 procent z celkového objemu kontrolované částky. Šlo o účetní chybu, nic jiného. 

Kontroloři nám do předaného protokolu napsali cca pětadvacet výroků souhlasných či neutrálních (jak k cíli, využití  dotace, tak k jejímu účetnímu zpracování), dokonce pochválili přehlednost vedení účetnictví, výroční zprávy atd. 

Již v té době jsme ovšem měli zprávy, že mediální oddělení NKU "prodá" náš hříšek po svém- a nejen u nás. 

Tak se i stalo. 

To, co zveřejnilo mediální oddělení NKÚ, je vytrženo z kontextu. Výčet údajných i faktických přešlapů ministerstva i cca desítky kontrolovaných spolků (včetně pionýrů, skautů či České rady) je podáván doslova jako apokalypsa.

Ministerstvo má přiměřeně tvrdou metodiku, jejíž případné "utáhnutí" by bylo pro naši práci jen kontraproduktivní. Ministerstvo, odbor pro mládež, je korektní, chvalitebně komunikativním partnerem.

Pro veřejnost je to, co kontrolní úřad pustil do světa, poněkud zdrcující zpráva - všechno je špatně, není kontrolní mechanismus na ministerstvu, není metodika, není....není nic. Připočteme-li, co si ze zprávy vyberou media, je neštěstí jen zmnoženo.

Prosím proto, abyste k případnému čtení protokolu přistupovali velmi zdrženlivě. Je samosebou správné, že i my jsme pod drobnohledem státních kontrol (a to jsme, každoročně), ale mediální výstup NKÚ se natolik liší od toho, co nám předali kontroloři z terénu,  že člověk nevěří svým očím. Máme a vždy budeme mít co zlepšovat. Veřejnost se ale má podle mého soudu dovídat věci vyváženě, nikoliv s jednostranným akcentem na negativa. 

Mohu tedy než zopakovat: Kontrola byla tvrdá, korektní, důkladná a obstáli jsme v ní velmi dobře. 

Podobně dopadly i další dětské spolky, naši partneři.

Obsáhle se k tomuto tématu vyjadřuje i šéf národní rady Aleš Sedláček na webu ČRDM.


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu