Zálesáci v Pořešíně

denisa
Asociace, Chalupy

Jako každý rok v období květnových svátků vyrážíme na delší výpravu po krásách Česka, Slovenska… a rádi objevujeme okolí našich vzdálenějších chalup (a že jich pro nás je). Letos jsme se rozhodli pro Pořešín a když se přibližně měsíc před odjezdem objevila na webu asociace výzva k brigádě, neváhali jsme, budeme tam 4 noci, času bude dost a rádi pomůžeme.

První odpověď z ústředí zněla: PROSÍME POSBÍRAT VĚTVE V OKOLÍ CHATY. Inu pojede nás skoro 30, to asi zvládneme. Ptáme se na další práci, umyjete okna? Ano, holky vezmou KÄRCHERY a sfoukneme to. Posečete trávu? Vozit křovinořez přes celou republiku je hloupost, ale chvilka u internetu, dva telefonáty a domluvený křovinořez v Kaplici nás předurčuje i k posekání trávy.

Cesta do Pořešína je pro nás zdlouhavá, ale to okolí, blízké i vzdálené nás láká. V sobotu vyrážíme do Krumlova, na Rožmberk, Lipno… a odpoledne se věnujeme sekání trávy, sbírání větví, vymetání pavučin uvnitř i zvenčí.

V neděli vyrážíme na pochod do Besednice, navštěvujeme zříceninu Pořešína a vyrážíme se vykoupat do Třeboně. Večer stihneme vymýt ledničku s mrazákem a vypulírovat mycí pult, který je v tu chvíli víc masný, než funkční. A celkově se věnujeme kuchyni.

V pondělí nás čeká sjezd Vltavy a po návratu umýváme opravdu všechno (tedy skoro všechno nádobí), myjeme okna (tedy hlavně holky) a kluci čistí žlaby kolem chaty od plevele a nánosu.

V úterý už musíme odjet a snažíme se chatu zanechat v co nejlepším stavu, nicméně už nejsme schopni umýt pekáče plné mastnoty, které někdo před námi nechal ve vysoké trávě před chatou, a zapomínáme benzín do křovinořezu ne ve zrovna vhodném obalu. Vše vyřeší email na ústředí.

Co říci závěrem? Nádherné místo na ostrohu nad Malší, ale proč si tam děláme navzájem neplechu, neuklízíme, nevěnujeme chvilku času pořádku, když ta chalupa je opravdu za hubičku… sami sobě si… My u pomoci a úklidu  stihli poznat spoustu krás jižních Čech.

Jan Říčný - Hanys, TOM 4332 Zálesák

 

 

Fotografie: 

Komentáře

Velky dik za praci zmaknutou behem vypravy, ZALESACI

Díky za poděkování, jen by bylo fajn, kdyby jsem ty chaty a chalupy brali za naše a snažili se je využívat a ne zneužívat, vylepšit a ne použít. Pavel Vaňásek se například na Kamence snaží jako správce moc a moc, ale ty příhody, co někdy vypráví... a tak se mu snažíme pomoct a uděláme, co mu na očích vidíme... nebo si to aspoň myslíme... buďme k sobě tolerantní (každý někdy z chalupy spěchá a nestihne vše uklidit), ale také poctiví, co neuklidím já, jednou uklidí někdo další... A zanechávání potravin na chatách je kapitolou samo o sobě. Co jsme toho odnesli z Kusalína... mám opakovaně chuť o tom napsat mravokárný článek, ale pak si říkám proč, lidi jsou dobří... neotravuj výjimky...


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu