Ohlédnutí za letním srazem tomíků v Roztokách a ohlasy od oddílů

denisa
Asociace

Od 5. do 11. srpna proběhl v Roztokách u Prahy 36. letní sraz turistických oddílů. Z celé republiky dorazilo 105 tomíků a jejich vedoucích. I přes opravdu velké a úmorné vedro, které začátkem srpna panovalo, si TOM Nezmaři z Bílovce, TOM Sojčata ze Žitenic, TOM Hroši z Chodova, TOM Lysáci z Malenovic, TOM Kamzík z Boršic, TOM Azimut z Napajedel, TOM Myšáci z Kelče a TOM Výrové z Loun týdenní pobyt ve Středočeském kraji užily.

Čekal je bohatý program – úvodní velká hra po Roztokách zakončená vodní bitvou. Exkurze do historické čističky odpadních vod v Praze - Bubenči, prohlídka zámku a zámeckého parku ve Veltrusech, sjíždění (a povinné cvaknutí) slalomového kanálu na raftech, lukostřelba, návštěva ZOO v Praze-Troji, koupání v Kralupech či Libčicích, večerní promítání filmů, pojízdná hvězdárna v astrobusu nebo třeba soutěž Roztoky hledají talent. Talentovaných dětí se našly bezmála dvě desítky. Malí tomíci a tomičky kreslili, zpívali, recitovali, tancovali i kouzlili.  Sraz zpestřil koncert Michala Horáka či noční hra v Tichém údolí – návštěva starého sklepení plného tajuplných hlav a lebek.

Celý sraz byl zakončen sobotním slavnostním ohněm se zpívandou, hrami a předáním cen za některé hry a soutěže.

Tomíci přespávali v Roztokách na dvou místech – v tělocvičně základní školy a ve skautské osadě místních skautů.

Slova chvály se snesla nejen na organizátory srazu, ale i na kuchařku Jindru Zoufalou a její pomocnice Lucku, Markétu a Míšu. Letní sraz jmenovitě připravil sehraný tým organizátorů ve složení Marek Kuskov, Ondřej Mánek, Tomáš Novotný, Marie Kozmová, Tomáš Donky Novák, Zbyněk Pinďa Svoboda, Josef Kudrnáč Kučera, Jitka Kuskovová a Vašek Holý.

Během celého týdne se mezi účastníky vzájemně i s organizátory vytvořila příjemná přátelská atmosféra a snad všichni odjížděli s dobrým pocitem, že je na co vzpomínat a také s chutí a očekáváním dalšího setkání.

To by mělo proběhnout  za rok v Chodově na 37. ročníku letního srazu, který pořádají místní Hroši. Dle pozvánky Petra Hofmana je na co se těšit.

(ústř)

Co na sraz říkají sami zúčastnění vedoucí? Pár postřehů najdete zde, zbytek si přečtete v říjnovém Tomíkovi.

Lysáci Malenovice

Na srazu se nám splnilo několik snů. Konečně jsem si hned dvakrát zahrála městskou hru, jednak po Roztokách a později po Praze. Díky zahradníkovi Veltruského panství, který nás zavedl i do prostor, kam běžně veřejnost nesmí, jsme našli paví pírka. A konečně jsme měli na sobě opravdický neopren.

Líbilo se mi, že sraz byla zaměřen i na poznávání se navzájem, ať už při vodní bitvě, seznamovačkách nebo hře po Roztokách, kdy jsme byli namíchání do týmů z různých oddílů.

Největší zážitek v nás zanechaly adrenalinové rafty a všichni jsme záviděli vedoucí Kamzíků, která vypadla z raftu a sjela půlku kanálu vodou.

Překvapila mě Praha, našla jsem tam zákoutí, která jsem ještě neznala - třeba houpačka v Chotkových sadech, působivé památníky obětem komunismu. U hradu jsme se zaposlouchali do hry na niněru a keltskou harfu.

Děkujeme za skvělý sraz. Monika Žídková, Lysáci Malenovice

Nezmaři Bílovec

Za bílovecké Nezmary chceme vám všem organizátorům srazu moc poděkovat!

Jednak za super organizaci a také za bohatý program, kde si každý mohl vybrat to své, ať už naši nejmenší nebo i větší svěřenci. Rovněž vynikající kuchyně včetně připravených svačin, což, jak věřím, ocenili i všichni vedoucí.  Odměnou nám všem jsou spokojené děti, které si odvezly nezapomenutelné zážitky, ať  už na jízdu na raftech, vodní hrátky, návštěvu Veltruského zámku, hvězdáře, či ze ZOO. Protože jsme až z Moravy  a máme to k vám trošku z  ruky, byli jsme velmi potěšeni návštěvou Prahy a připravenou hrou. Většina našich dětí byla v Praze poprvé a o to větší vzpomínky jim zůstanou. Jako tomíci jsme v Praze zažili i příjemný okamžik, když jsme vstupovali do areálu Pražského hradu a člen ochranky, který nás kontroloval, byl rovněž bývalý tomík. Díky hořci na tričku se k nám ihned hlásil a byli jsme při vstupu velmi rychle odbaveni.

Protože u vás máte i spoustu krásných míst, která jsme ještě nestihli navštívit jako je Okoř,  Nelahozeves či Levý Hradec, určitě se do vašeho kraje s dětmi ještě podíváme.

Jana Slavíková, TOM Nezmaři, Bílovec

Kamzíci z Boršic

Letní sraz se vydařil, děti byly spokojené a to je to nejdůležitější.
Klobouk dolů před pořadateli srazu a smekám kuchařinkám, jídlo bylo výtečné, svačiny výborné.
Seznamovačky a hry byly bezchybně nachystané, program byl přizpůsobený počasí, i když v tom horku se nechtělo nic, přesto jsme ve vodní bitvě bojovali jako o život. Rádi jsme se seznamovali jak s ostatními členy oddílů, taky i s městem Roztoky.

V zahradě na zámku Veltrusy se nám líbilo, ale adrenalin na raftech byl prostě lepší. Střelba z luku stála taky za to!V čističce bylo příjemně chladno, něco jsme se naučili, bylo to moc zajímavé vyprávění. V ZOO v Praze bylo fajn, jen se ani zvířatům v tom horku nechtělo hýbat, ale večerní déšť nás probral k životům a páteční výprava po Praze nebyla tak úmorná. Hra byla dobře naplánovaná a my se v klidu seznámili s částmi Prahy, projeli se metrem, autobusem, vyjeli lanovkou na Petřín. Zkrátka prima jízda.

Večery byly odpočinkové a moc příjemné - poslouchaní kytary, sledování hvězd, slavnostní táborák i soutěž o talenty se povedly. Konečně jsem shlédla film "V hlavě"-výborná volba.

Takže, Roztoky, moc děkujeme za krásně prožitý čas. Určitě rádi zavzpomínáme.

Za TOM Kamzíky Helena Doubravová

Myšáci Kelč

Ahoj všem organizátorům srazu,

ještě jednou jsem chtěla za všechny Myšáky z Kelče poděkovat vám všem za parádně připravenou akci. Všem se líbilo a ve vlaku se už přemýšlelo o příštím roku.
Ještě dlouho budeme čerpat ze zážitků.

Díky moc a přeji hezký den

Dagmar Pitrunová - TOM Myšáci Kelč

Fotografie: 

Komentáře

Za Sojčata ze Žitenic děkujeme všem organizátorům srazu. Děti byly nadšené. Každý den byl na čas naplánovaný s pěkným programem, takže se opravdu nikdo nenudil. Super byly hry jak po Roztokách, tak v Praze. Rafty v nás zanechaly hluboké zážitky a poznali jsme i nové prima kamarády.
Děkujeme Marika Jelínková a Marie Altmanová - Sojčata, Žitenice


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu