Otvírání ondřejnických studánek

denisa
Asociace

V sobotu 20. dubna, jako každoročně na jaře, proběhl ve Frýdlantě nad Ostravicí již 14. ročník pohádkového lesa s názvem „Otvírání ondřejnických studánek“. Tato akce turistického oddílu mládeže „Divočáci“ ve spolupráci s odborem KČT Turistika Frýdlant n. O. si během let získala velkou oblibu, o čemž svědčí účast z posledních let – 400 až 500 dětí s doprovodem čítajícím kolem 300 osob.

                14. ročník byl zařazen do celorepublikové akce „Toulavý kočárek“. Někteří odvážlivci i s kočárkem dorazili na Ondřejník k chatě téměř 700 m vysoko, hodně dětí přinesli rodiče v krosničce. Od firmy „Hamánek“ dostaly děti do čtyř let dětskou výživu a všechny děti se v cíli ozdobily náramkem s logem KČT. Letos přišlo do cíle 316 dětí a 270 dospělých jako doprovod. Ráno ještě poprchávalo po nočním dešti a bylo chladno, tolik dětí se vůbec nečekalo.

                Nejvzdálenějšími účastníky byli malí tomíci z Humpolce v doprovodu paní Marie Vincencové, která přivezla s dalšími dospělými už zmíněné dárečky, za což jim děkujeme a věříme, že se jim u nás líbilo.

                Děti do 10 let nebo jejich rodiče dostali na startu u restaurace „Park“ plánek cesty ke studánkám nebo potůčkům. První zastávka byla u čertů. U potůčku ti nejmenší hledali žáby a větší děti počítaly slova písně o něm. K pekelnému kotli děti nosily dříví, poznávaly exotická zvířata a skládaly čertí průpovídky. Následovala studánka u loupežníků. Se zavázanýma očima děti došly k loupežnické chýši, za odměnu dostaly dukát a lanovou lávkou překonaly mokřiny. Tam skončila zpevněná cesta a děti v kočárku museli rodiče často přenášet – někteří to vzdali a vrátili se. Z lesa se občas ozývalo vytí  vlka a na rozsáhlé louce už čekaly čtyři Karkulky, babička, myslivec a dva vlci s dírou v břiše, do které děti házely míčky a v potůčku lovily rybičky, které by uplavaly, kdyby myslivec nezbudoval přehrady.  Když děti splnily úkoly, dostaly už třetí razítko a sladkou berušku a vyrazily do prudkého kopce k vodníkovi. V hlubokém lese pod skálou je tam studánka a blízko ní seděl vodník s hrníčkem, v němž místo dušiček opatroval dobroty.  Děti k němu přiváděly víly samozřejmě až po splnění úkolů, což bylo hledání rybiček v rybníčku a poznávání nakreslených zvířátek rozvěšených na stromech v lese. S dalším razítkem vyrazili caparti znovu do kopce místy i po ledu k chatě. Kousek od ní byla perníková chaloupka – stan ověšený krásně nazdobenými perníčky, kolem pobíhalo několik ježibab a jeden ježidědek. Malé děti házely ježibabky do pece a ty větší chodily kousek dál ke studánce pro vodu. V cíli u chaty se vypisovaly diplomy, rozdával čaj a tatranky, děti pookřály a spěchaly ke kolotoči. I přes nepřízeň počasí vládla mezi účastníky i krapet ztuhlými pořadateli dobrá nálada. Pomáhalo 32 tomíků převlečených za pohádkové bytosti a 24 členů KČT. V klubovně se ještě dlouho sušily stany a další rekvizity. Některé nápor vlhkosti nepřežily, takže na příští 15. ročník budeme muset vyrobit nové.

 

                                                                                                    Marie Bařinová

                                                                                                TOM Divočáci Frýdlant n. O.

Fotografie: