Novinky z České rady dětí a mládeže

denisa
Asociace

Vážení přátelé, přinášíme několik zajímavých novinek z České rady dětí a mládeže, čtěte prosím až do konce, některé informace by se mohly pro vaše členy oddílů hodit!

 

Geocachingová hra Sametky byla spuštěna!

Dvacet pět svobodných let, jež letos v listopadu uplynou od takzvané Sametové revoluce, připomene dnešní mladé generaci geocachingová soutěžní hra Sametky, kterou jsme dnes spustili! Zúčastnit se jí mohou jak oddíly, skupiny, kmeny, školní třídy, tak i neorganizované děti, mladí lidé a i další zájemci. Soutěž potrvá zhruba dva měsíce (do 30. listopadu) a hráči do ní mohou vstupovat i v jejím průběhu.

Název soutěžní hry je vlastně zkratkou: jde o SAMETové vzpomínKY / SAMETové kešKY – v krabičkách (keškách) ukryté texty skutečných příběhů vztahujících se k událostem z Listopadu 1989, respektive z éry nesvobody, která jim předcházela. Princip hry není složitý: je třeba vybrat si ze seznamu zveřejněného na internetu libovolné místo a to pak najít i ve skutečnosti, tedy „v terénu“. Kešky jsou poschovávány ve městech i v přírodě, a to zejména na místech nebo poblíž míst, které s tematikou soutěže nějak souvisejí. Hráči mohou při hledání samozřejmě využívat i „chytré“ mobilní telefony, GPS přístroje, mohou se ale také nechat vést slovním popisem daného místa, který mají rovněž k dispozici.

Sametek, ukrytých ve všech krajích naší republiky, je nyní 150, během září se má jejich počet zvýšit až na dvě stovky. V každé z nich naleznou objevitelé kromě příběhu samotného a záznamového notýsku i speciální šestimístný kód. Zaregistrovaní hráči, zapojení do soutěže, se díky nim mohou stát výherci některé ze zajímavých cen. Sbíráním kódů ze Sametek a jejich následným zadáváním na internetových stránkách projektu se soutěžící budou posouvat výš v celostátním žebříčku. Oceněno bude 150 nejlepších z nich. Jsou pro ně připraveny mj. tablety, digitální fotoaparáty, deskové hry, tematicky zaměřené knižní a časopisecké tituly (komiksové publikace „Ještě jsme ve válce“, kniha „Komunismu navzdory“, předplatné revue „Paměť a
dějiny“) a mnohé další (flashdisky, minibaterky, vouchery pro šifrovací hru po Praze Play Across, přívěšky, plyšové pohádkové postavičky…).

K projektu je kormě již zmíněného webu www.sametky.cz zřízena i stránka na Facebooku: www.facebook.com/sametky.cz.

 

Představení výhodných možností ubytování v Sasku nejen pro skupiny a oddíly

Vážení přátelé v členských organizacích,

zveme vás na prezentaci možností ubytování v německém Sasku, které jsou vhodné i pro skupiny dětí a mládeže a cenově dostupné. Akce se uskuteční v úterý 14. října 2014 od 16:00–19:00 v centru Prahy (místo bude ještě upřesněno). Dozvíte se zde jak o Sasku, tak o nabídce ubytovacích služeb, které poskytují saské neziskové organizace (často i s možností vzdělávacích aktivit). V následné diskusi pak budete moci vyjádřit své představy a očekávání, kterým se saské organizace budou snažit svou nabídkou vyjít vstříc. Diskuse a rozhovory budou moci neformálně pokračovat při společné večeři.

Pro české účastníky bude k dispozici prostor pro představení svých ubytovacích kapacit prostřednictvím tiskových materiálů (letáky, katalogy…). Účastníkům zajistíme občerstvení během akce a večeři. Znalost němčiny není nutná, tlumočení bude rovněž zajištěno.

Kapacita je omezená, proto se, prosíme, přihlaste ideálně do 30. 9. pomocí formuláře na adrese: http://shortlinks.crdm.cz/prezentace-sasko-2014

Prezentaci pořádá Česká rada dětí a mládeže ve spolupráci s organizací Evangelická mládež v Sasku (www.evjusa.de).

Vycestujte na 72 hodin za hranice! Zdarma!

V rámci 3. ročníku projektu 72 hodin ČRDM nabízí výjezdy pětičlenným týmům dobrovolníků na 72 hodin do zahraničí, a to úplně zdarma! Cestovné hradí ČRDM, ubytování a stravu pak naši zahraniční partneři. Nabízíme zájemcům zajímavé dobrovolnické pobyty v Polsku, Maďarsku a Rakousku, připravujeme také výjezd do Bosny a Hercegoviny. Skupiny z ČR pomohou místním sdružením s prací na jejich dobrovolnických projektech. Zatím známe termíny 72 hodin pouze v Maďarsku a Rakousku:

 Maďarsko: 9. - 12. 10. 2014 (5 osob, uzávěrka přihlášek 28. 9.)
 Polsko: termín stále neznámý (3 osoby, uzávěrka přihlášek 28. 9.)
 Rakousko: 15. - 18. 10. 2014 (uzávěrka přihlášek 28. 9.)


V případě zájmu nás prosím kontaktujte na emailu tomas.hurt@72hodin.cz. Uzávěrka přihlášek je 28. 9. 2014, ostatní země jsou stále v jednání.

Více informací o mezinárodních výměnách naleznete na: www.72hodin.cz/2014/72-hodin-zahranici a Facebooku: https://www.facebook.com/72hodin.cz

 

Ve fotosoutěži 72 hodin jsou již první fotografie!

Po týdnu od spuštění fotosoutěže již můžete na Facebooku 72 hodin „lajkovat“ fotografie v soutěži. Fotky trabantů se pomalu sbíhají!

Zapojte se do soutěže také! Mottem 72 hodin je „Brblat nestačí!“ a protože víme, že nejvíce brblá všem nám známý trabant, zaměříme na ni letošní úkol. Vyfoťte zajímavou fotografii, na které bude TRABANT v jakékoliv podobě, a přihlaste jí do soutěže o deskové hry!

Na fotografii může být trabant v jakékoliv podobě – může být jen vyfocený, nebo vyfocený s logem 72 hodin, můžete u něj vytvořit zajímavou pózu nebo výraz, nebo je možné trabant namalovat, případně vyrobit z přírodnin, vyskládat z PET víček, nebo pouze ztvárnit nápis trabant apod. Vaší kreativitě se meze nekladou a my se budeme velmi těšit na zajímavé a originální výtvory.


Jak se do soutěže přihlásit, jaké zajímavé hry lze vyhrát či jak se dozvíme vítěze – vše najdete na webu www.72hodin.cz/2014/fotosoutez


Soutěž trvá do 30. 9. 2014.



S přátelským pozdravem


Tým ČRDM


Česká rada dětí a mládeže

Senovážné náměstí 977/24

110 00 Praha 1

Tel.: +420 211 222 860, +420 211 222 862

Fax.: +420 272 049 680

e-mail: ondrej.sejtka@crdm.cz

www.crdm.cz




 


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu