Nové stanovy 2014

lukas.husek
Asociace

Vážení kolegové,

po několikaměsíční přípravě Vám předsednictvo Asociace TOM předkládá k diskuzi nové stanovy.

Jejich potřeba vyplývá z nového občanského zákoníku. Od ledna 2014 po dobu tří let sice může náš spolek žít se stanovami starými, my ale změníme základní spolkový dokument na sněmu ve Zlíně v lednu 2015.

Při koncipování nových stanov jsme se snažili o maximální stručnost a o to, aby navazovaly na jednoduché a dvacet tři let dobře sloužící stanovy dosavadní. Chci zdůraznit, že od vzniku spolku v roce 1991 jsme se stanovami museli "ohánět" jen v minimálním počtu případů. Nepamatuji, že bychom jimi šermovali při vnitrospolkových půtkách, že bychom dohledávali paragraf o vylučování členů a podobně. Nijak nezpochybňuji potřebu kvalitního základního spolkového dokumentu. Chci jen říci, že můžeme mít sebelépe napsané stanovy, vždy ale bude víc záležet na vnitřním konsensu v naší organizaci, na způsobu komunikace mezi oddíly a ústředím, na pružnosti, s jakou budeme vyřizovat Vaše potřeby a žádosti, zkrátka na "vnitřním duchu" naší asociace. Papír snese téměř vše, spolková kultura je podle mého názoru podstatnější.

Sebedokonalejší stanovy nás neochrání před zvůlí některých úřadů, nenadělí nás více peněz od státu, nezabrání nekale smýšlejícím jedincům tu a tam šlápnout vedle.

Přesto je podstatné mít solidní zakládací dokument. Předkládané stanovy respektují velkou programovou a organizační autonomii oddílů. Udržují model, který dosud dovoluje pružně komunikovat mezi oddíly a ústředím, svěřují (tak jako dosud) významné pravomoci spolkovému vedení - předsednictvu.

Nový občanský zákoník je ze své povahy centralistický. Oddíly odvozuje od spolku hlavního a nazývá je spolky pobočnými. To ale neznamená, že se v dosavadní liberální "spolkové politice" má něco měnit. V souladu se zákonem bylo však třeba přesněji definovat nakládání s majetkem a situaci, kdy oddíl zanikne.

Nový "občan" také přináší - bohužel - o něco více byrokracie. Bude o ní řeč na sněmu a jsme připraveni ji vysvětlovat i na tomto diskusním fóru.

Ve stanovách, vážení kolegové vedoucí, nehledejte prosím žádné záludnosti. Při očekávání odpovědí, prosím, buďte velmi trpěliví. Některé z Vašich otázek budou možná vyžadovat odpověď právníka, tu nezprostředkujeme ze dne na den.

Stanovy jsme připravovali ve dvojici Tomáš Novotný + Ondřej Šejtka právě s odborníkem, právničkou Mgr. Alenou Hájkovou, skautkou, která má ke spolkovému právu blízko. Některé problémy jsme konzultovali i s přímo tvůrci nového zákoníku.

Pravidla pro debatu o stanovách:

1) Prosím, formulujte otázky slušně a jednoznačně, s odkazem na správné paragrafy, případně tu kterou nejasnou část stanov zkopírujte přímo do komentáře.

2) Své dotazy vždy podepište a přidejte jméno a číslo oddílu.

3) Na anonymní dotazy nebo takové, které budou podepsány způsobem "Franta Jetel", reagovat nebudeme.

4) Relevantní odpovědi budou poskytovat Tomáš Novotný, Ondřej Šejtka a Alena Hájková - to proto, abychom nepřipustili lidovou tvořivost. Názor však může přirozeně vyjádřit každý.

5) Pokud budete formulovat přímo návrh na změnu stanov, uveďte to jasně před textem, prosím.

Zhruba v termínech září 2014 a listopad 2014 posoudí Vaše návrhy předsednictvo spolku, které bude mít k dispozici doporučení výše jmenované pracovní skupiny.

Ukončení debaty

Debata o spolkových stanovách bude na tomto fóru ukončena 10. prosince 2014. Poté zapracujeme relevantní připomínky a stanovy předložíme zlínskému sněmu. Na sněmu bude přirozeně prostor pro diskusi. Věříme ale, že významná část připomínek bude vypořádána právě díky tomuto diskusnímu fóru.

Vážení kolegové vedoucí, díky předem za všechny věcné a konstruktivní podněty.

Tomáš Novotný

předseda Asociace TOM ČR

 

Text nových stanov naleznete zde.

Přílohy: 
Soubor stanovy_2014.docx

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu