Jak se mohou zapojit oddíly Asociace TOM do projektu

Ondra
Asociace

Klíče pro život 2012

    Druhé kolo projektu Klíče pro život realizuje opět Národní institut dětí a mládeže (NIDM) z dotací evropských fondů. Je zaměřen na vzdělávání pracovníků s dětmi a mládeží z dětských neziskových organizací. Jednou z mnoha jeho součástí je vytvoření metodiky vzdělávání dobrovolných pracovníků s dětmi ve 24 specializacích. Asociace TOM bude zpracovávat metodiky pro dvě odbornosti:
a) Hlavní vedoucí dětských táborů putovních
b) Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na turistické aktivity (do 18 let)
Tyto „kompetence“ jsme získali ve výběrovém řízení, které předpokládá vytvoření učebních materiálů (textově i elektronicky), uvedení „příkladů dobré praxe“ (zkušeností z oddílů) a ověření na školení. Realizace projektu musí začít v dubnu a skončit v červnu 2012. Vypracování metodiky si u nás NIDM „nakoupí“ za 700 tisíc korun. A z této částky budou dotovány oddíly, které se na realizaci budou podílet.

Jak se mohou oddíly zapojit?
Každý projekt se rozděluje na čtyři části, do nichž se mohou oddíly zapojit:
1. Vyslat své vedoucí a mládež na ověřovací školení
2. Zpracovat část metodiky pro výuku vedoucích
3. Zpracovat tzv. „měkké kompetence“
4. Zpracovat „příklad dobré praxe“ ze zkušeností svého oddílu
Každá tato část bude dotována samostatně.

Ověřovací školení
Navrženou metodiku musíme ověřit na školeních v hodinové dotaci 40 vyučovacích hodin, což je prodloužený víkend nebo dva obyčejné víkendy.
Hlavní vedoucí putovních táborů budeme školit ve dvou víkendech:
a) Teorie se bude školit buď 18. – 20. 5. v Bystřici pod Hostýnem, nebo 1. – 3. 6. v Dědově
b) Praxe se bude školit 15. – 17. 6. v Dědově, resp. na Broumovsku. Součástí tohoto školení bude i putování po okolí.
Účastník získá osvědčení MŠMT pro vedení letních táborů (stálých i putovních).
Vedoucí turistických oddílů do 18 let se budou školit v jednom prodlouženém víkendu od 4. do 9. května na Polaně ve Velkých Karlovicích. Školení bude probíhat především formou her, soutěží a procvičování praktických znalostí a dovedností pro využití v oddílech.
Vzhledem k dotaci bude na obou akcích minimální poplatek a účastníkům bude proplaceno jízdné. Zájemci o obě školení se mohou hlásit členu Rady vzdělávání Standu Praisovi – Permonovi na mail prais@seznam.cz do 22. dubna 2012.


Zpracování metodiky pro školení
    Každá „odbornost“ je rozdělena na 15 kapitol. Většinu kapitol zvládne zpracovat zkušený vedoucí oddílu a táborů, na některé je potřeba pedagog. Za každou kapitolu může oddíl získat dotaci až 4.000 Kč. Zpracování kapitoly zahrnuje vypracování učebního textu, vytvoření prezentace v Powerpointu a vypracování zkušebních otázek. Za převedení kapitoly do e-learningové aplikace bude další dotace až 2.000 Kč. Oddíly mohou zpracovávat jednu i více kapitol. Názvy a obsah jednotlivých kapitol budou zveřejněny na www.a-tom.cz. Pokud se o jednu kapitolu přihlásí více zájemců, Asociace TOM vybere jednoho z nich jako zpracovatele.


Měkké kompetence
    Součástí vypracovaných školících pomůcek musí být nyní i tzv. měkké kompetence, tedy osobní zkušenosti, které využijeme nejen v oddíle, ale především v běžném životě. Pro každý vzdělávací modul je navržena potřebná úroveň každé z 15 měkkých kompetencí na stupnici od 1. do 5. úrovně. Pro každou měkkou kompetenci je třeba vymyslet postup, jak u vedoucích zjistit (změřit) jejich stávající dosaženou úroveň jednotlivých kompetencí a navrhnout aktivity (hry, tréninkové příklady), které zvýší úroveň na potřebnou úroveň. Tyto měkké kompetence jsou stejné pro obě témata, takže je budete zpracovávat najednou a za každou měkkou kompetenci můžete dostat dotaci až 2.000 Kč.

Příklady dobré praxe

    K jednotlivým odbornostem je součástí metodiky vypracování příkladů dobré praxe (PDP), pro každou odbornost k 10 tématům. Ke každému tématu máme vypracovat tři příklady. Vypracování každého z nich bude oddílu dotováno max. 2.000 Kč. Zde je kladen důraz na zpracování praktických zkušeností vašeho oddílu. U druhé specializace (vedoucí do 18 let) je nutné, aby uvedené PDP obsahovaly zkušenosti z práce s mládeží, resp. její řešení uvedených témat. Podrobná osnova bude viset na stránce Asociace. Jeden oddíl může zpracovat jeden i více PDP.

Zájemci z oddílů, hlaste se obratem Mojmíru Nováčkovi na e-mail mojmir.novacek@seznam.cz. Vaše přihláška musí obsahovat odbornost, kterou chcete zpracovávat, číslo a název tématu, měkké kompetence nebo PDP. Vypsané odměny můžeme vyplatit oddílu na základě faktury v plné výši, nebo jako odměnu vedoucímu na dohodu o provedení práce se srážkou 15 %. Je třeba ale počítat s tím, že výplata odměny se protáhne – v minulém kole jsme odměny rozesílali až po čtyřech měsících od odevzdání výsledku, což by nyní vycházelo až na říjen nebo listopad 2012.

Svůj zájem prosím zašlete na mail mojmir.novacek@seznam.cz do 22. dubna 2012.

Mojmír Nováček, tel. 603 513 144