Sázení lip Anežky České u tomíků

Ondra
Asociace

Vracíme se ještě k sázení lip Anežky České, které zasadilo o víkendu 4.-6.11.2011 21oddílů TOM z Roztok, České Lípy, Mikulášovic, Loun, Bystřice pod Hostýnem, Hodonic, Velkých Hamrů, Chropyně, Prahy, Sedlčan, Svitav, Bučovic, Znojma, Brandýsa nad Labem, Chotěšova, Vítkova, Turnova, Přeštic, Jablonce nad Nisou a Krásné Lípy. Přinášíme snímky, video a články z některých akcí.

1. Skvělý nápad. To byla první myšlenka, která mě napadla, když jsem se o akci dozvěděl. Radoval jsem se tak moc, že jsem kapánek zaspal datum pro přihlášení do akce, ale naštěstí na nás jedna skoro čtyřmetrová lípa zbyla. Trochu mi zmrznul úsměv na rtu, když jsem se v den vyzvednutí lípy sekal s pánem, který si už lípu vyzvedl přede mnou. S úsměvem mi sdělil, že pro ni jel traktorovým vlekem a skoro se mu nevešla na valník. Pokud si myslím, že dám lípu na střešní nosič, tak ať na to raději zapomenu. Vyjel jsem tedy s vozíkem směr Liberec, abych spatřil tu čtyřmetrovou krásku, která by se na střechu určitě nevešla. Z Liberce jsem proto volil cestu po místních okreskách a modlil se, aby ve tmě někdo nepřehlédl z vozíku přečuhující strom a nezničil tu čtyřmetrovou radost.
Samotný den sázení byl o to zajímavější, že má žena odjela na tzv. „Lady víkend“ a já osaměl s jednoročním synkem a tříletou dcerou. Každý tatínek Vám samozřejmě potvrdí, že takovéto konstalace si stěží zavážete boty, natož aby jste sázeli lípu. Naštěstí jsme se sešli alespoň v takovém počtu, abychom společně dokázali vykopat jámu a provést všechny věci, které byly popsané v návodu. Mimochodem chtěl bych moc pochválit organizátory akce, protože vše bylo opravdu skvěle připravené a včetně zmiňovaného návodu. Co nás potěšilo, byl zájem místních lidí, kteří se přišli podívat, cože se to v jejich okrajové části Turnova děje. Když se dozvěděli fakta, tak nadšeně odbíhali pro štafle, které jsme neměli, nadšeně donesli konev vody a přislíbili, že se o lípu budou starat. Zhruba po hodině práce jsme odjížděli domů se skvělým pocitem. Na jaře se určitě přijdeme podívat a do budoucna máme o jeden tip více na turistický výlet do okolí.
Za Máky Turnov Zbyněk Báča
PS: Ještě jednu díky organizátorům za skvěle připravenou akci.
 

2. Zasazení trojice svatoanežských lip na Českolipsku
První listopadový víkend se turistické oddíly mládeže z České Lípy – TOM CHIPEWA a TOM DAKOTI připojili do celostátní akce v rámci Evropského roku dobrovolníků 2011. Díky tomuto projektu bylo po celé republice zasazeno 111 lip ve jménu sv. Anežky, de facto první známé české dobrovolnici.
Českolipské oddíly TOM společně zasadily hned tři z nich. První v ulici Střelnice, nedaleko katastrálního úřadu. Výsadby se účastnilo několik našich členů – tomíků. Vykopali díru, zatloukli kůly, přidali ochranná opatření, zatloukli pamětní ceduli a nakonec usadili i takřka čtyřmetrový strom. Další dvě lípy pak stejným postupem zasadili v krásných lesích nedaleko Radvance a u herberku Ferdinanda Dobrotivého ve Sloupu v Čechách.
Věřme, že stromy po zimě rychle naberou sil a za čas se pod jejich košatou korunou budeme moci scházet na dalších akcích českolipských dětí. Video můžete zhlédnout zde.
Tomáš Hurt a Zdeněk Šmída

3. Jedním z vrcholů letošního Evropského roku dobrovolnictví byla celorepubliková akce sázení pamětních lip svaté Anežky České. Celou akci zaštítila Česká rada dětí a mládeže, na různých místech České republiky se pak samotného sázení ujaly nejrůznější dětské či mládežnické spolky. V Mikulášovicích byly vysazeny hned dvě lípy na významných místech, jednu z nich zasadili členové místního turistického oddílu mládeže. Pro tento akt si vybrali ve spolupráci s městem místo vedle nově zrekonstruovaného kříže. Ke slavnostnímu okamžiku přijali pozvání významní hosté, kteří tímto jasně dali najevo, že si podobných akcí pořádaných místní mládeží považují. Strom pomáhali sázet starostka města Ing. Miluše Trojanová a ředitel OPS České Švýcarsko pan Filip Brodský. Po vysazení lípy se slova ujal ještě místní farář Pater Jacek Kotisz, který vysvětil nově opravený křížek, v jehož blízkosti bude lípa vyrůstat. Tato drobná sakrální památka byla jednou z mnoha opravených v rámci projektu realizovaného právě již zmíněnou společností České Švýcarsko. Druhý strom byl vysazen vedle kaple na Salmově místní organizací Českého svazu chovatelů.
Turistický oddíl mládeže
Mikulášovice (TOM 1027)
 

4. Turistický oddíl Kamínek se také připojil k projektu vyhlášeného Českou radou dětí a mládeže, STROMY ANEŽKY ČESKÉ“. Po domluvě s vedením města Chropyně jsme vybrali důstojně míst pro výsadbu lípy a po vystavení povolení k výsadbě tohoto stromu jsme celou akci rozjeli, abychom nebyli sami na zasazení lípy, tak jsme oslovili ještě v našem městě KČT a MO STP( místní organizaci tělesně postižených). V pátek 4. listopadu jsme si pro lípu zajeli do města Zlína, kde jsme si ji vyzvedli v sídle Salesiánů a uschovali jsme ji v naší klubovně. V neděli 6. listopadu kolem deváté hodiny se začali lidé a děti scházet na náměstí Svobody, kde se lípa sázela. Také představitelé našeho města nám přišli lípu pomoct zasadit. Paní starostka Ing. Věra Sigmundová nám dovezla i nářadí a sama se aktivně podílela na sázení lípy. No, a aby lípa krásně rostla, tak jí přišly zahrát děti SZUŠ, vedené p. Ivo Novotným. Za KČT p. Pospíšilová přednesla k potěšení všech hezkou básničku . Společnými síly jsme lípu zasadili, patřičně ošetřili, zalili dostatečně vodou a přidali informativní tabulku. Lípě jsme popřáli zdravého růstu a slíbili, že se o ní řádně budeme starat. Myslím si, že má lípa důstojné místo, u nás v Chropyni. V jejím okolí je kostel, zámek, Městský úřad, park, budova, kde jsou klubovny neziskových organizací a ZŠ. Jelikož naše město vydává každý měsíc časopis Zpravodaj, kde jsou uvedeny různé zprávy o našem městě, také kulturní a sportovní akce, prostě o všem co se v našem městě děje, tak jsme letošní Zpravodaje zapečetili do láhve a uložili pod kořeny lípy při jejím sázení. Lípa je slavnostně zasazená, no a uvidíme, jak se jí bude u nás dařit.
Závěrem chci za náš Kamínek poděkovat všem, co se na této akci podíleli. Děkuji Vám.
Za turistický oddíl Kamínek Hana Paňáková
 

5. Vodáci zasadili lípu sv. Anežky Přemyslovny
Dne 5.11.2011 se vodácký oddíl TOM Úhlava připojil k celorepublikové akci Stromy Anežky České. Tento projekt připomíná 800 let od narození Svaté Anežky České, která byla mimořádnou postavou našich dějin. Tato velmi vzdělaná žena z vládnoucího rodu Přemyslovců se zřekla svého majetku i nabídek k sňatku a namísto toho se celý život věnovala dobrovolné pomoci potřebným.
Dokažte i Vy, že nejen historie rodí takové lidi, staňte se i VY dobrovolníkem. Nemusíte obětovat svůj majetek ani se zříci svých snů a cílů v osobním nebo profesním životě, stačí jen věnovat bez nároku na odměnu trochu svého času ve prospěch jiných. Dobrovolnictví nabízí celou řadu možností v různých oblastech: ve zdravotnictví, sociálních službách, sportu, kultuře, ochraně životního prostředí, práci s dětmi a mládeží, náboženství. Dobrovolníci se zúčastňují i zahraničních projektů. Dalším druhem je firemní dobrovolnictví. Rozhlédněte se kolem sebe. Ve městě kde žijete je možná domov pro seniory, nemocnice, zařízení starající se o děti s mentálním postižením a určitě také mnoho neziskových organizací, které jsou zaměřené na práci s mládeží či na sport. Stačí tak málo a můžete se stát dobrovolníkem. Propagujte a podporujte tuto myšlenku kolem sebe. Pamětní lípa srdčitá je zasazena v parku na náměstí v Přešticích.
Dagmar Švihlová, TOM Úhlava
 

6. Turistický oddíl mládeže Čtverka o víkendu zasadil lípu srdčitou na Cínové hoře. Oslovila je Česká rada dětí a mládeže, která celý projekt organizuje u příležitosti osmistého výročí narození Sv. Anežky České. Mládežnickým spolkům a organizacím po celé republice dodala celkem 111 stromů i potřebné vybavení.
\\\Všichni se bavili a bylo to příjemně strávené dopoledne. Jen budu muset v týdnu přebouchat křivé kolíky,\\\ směje se hlavní vedoucí oddílu, Karel Karásek. Tři metry dlouhá lípa stojí u hlavní silnice v zahrádkách na Cínové hoře. Souřadnice její, i všech ostatních, budou zveřejněny na stránkách www.kamchodit.cz, jako místa hodná navštívení.
Tom Čtverka Hanka Voříšková

7. V sobotu 5.11.2011 v rámci Evropského roku dobrovolnictví 2011 zasadili členové turistického oddílu Proud památnou lípu u boží muky na Kamenném vrchu v Tasovicích. Lípu se podařilo zasadit i díky sebeobětování členů Proudu, kteří nehledíce na hmotné statky a fyzické útrapy novému stromu připravili bezvadný start do života a na cestu životem jej vyprovodili písní. Cimrmanův kšaft tímto vzdává hold všem, kteří se o vysazení stromu přičinili, Obecnímu úřadu Tasovice, obětavým pracovníkům místního zemědělského družstva, kteří za pomoci techniky připravili místo památnému stromu a navezli hlínu, členům turistického oddílu Proud, kteří místo také chystali a uklízeli od odpadků a křovin, a všem ostatním, bez jejichž pomoci by nebylo možné celou akci zdárně provést. Cimrmanův kšaft tímto stromu na cestu životem věnuje Mistrovu báseň Ve stínu lípy.
TOM Proud

8. V sobotu 05.11.2011 zasadily „Liščata“ za pomoci jejich rodičů a místostarosty pana Vedrala, strom Anežky České. Jedná se o lípu srdčitou, která má připomínat osmisté výročí narození sv. Anežky České. Ta zasvětila svůj život pomoci chudým a nemocným. Nejvíce je Anežka Česká vzpomínána jako zakladatelka první nemocnice, útulku pro chudé a rytířského řádu křížovníků s červenou hvězdou. Svatořečena byla až dlouho po své smrti a to v roce 1989. I proto jsme poprosili pana faráře Ajchlera, aby stromu požehnal. Tímto mu velice děkujeme. Doufám, že se tento náš národní strom nestane terčem vandalů a bude součástí zeleně našeho města. Snad tuto Lípu budou naši sazeči ukazovat svým dětem a vzpomínat nejen na sv. Anežku Českou, ale i na to, že Česká rada dětí a mládeže mohla vyhovět pouze 111 uchazečů ze 182. Všechny stromy tohoto projektu budou již brzy označeny na mapě http://www.kamchodit.cz/. Poděkování patří též technickým službám Velkých Hamrů, za přivezení Lípy.
za TOM Liščata Jirka Martinek
 

9. K celorepublikové akci Stromy Anežky České, projektu České rady dětí a mládeže,jehož cílem je propagace odkazu Anežky České prostřednictvím výsadby 111 ks lípy srdčité, se v pátek 4. 11. 2011 připojila i Krásná Lípa. Jeden exemplář byl vysazen ve spodní části sídliště. Ruku k dílu přiložili společně zástupci veřejnosti, KČT Krásná Lípa, ČSOP Tilia Krásná Lípa, ATOM Zelenáči a město Krásná Lípa. Slavnostní řeč k odkazu Anežky České přednesl správce krásnolipské farnosti pan Antonín Sedlák.
Volfová Hana
ATOM Zelenáči 1107

10. Do celé akce výsadby památné lípy, se díky kolizi termínu s dálkovým pochodem pořádaným naší KČT složkou a mnoho jiných aktivit, zapojilo pouze 5 členů oddílu. Samotná výsadba byla bleskovou akcí, neboť jsme se nemuseli zdržovat kopáním díry. Tu jsme totiž měli připravenou od Technických služeb města Bučovice. Během výsadby jsme byli překvapeni účastí místní kabelové televize a můžeme se tak těšit i na reportáž. Dále pak ruku k dílu přiložil i místostarosta našeho města, který ocenil pečlivost, s jakou jsme lípu sázeli a s vtipnou poznámkou, že náš manuál by se hodil TS :).
Lípa tak stojí téměř v centru města a doufáme, že tam vydrží alespoň do důchodu našeho nejmladšího člena oddílu.
AnT
TOM 7417 Štíři Bučovice
 

11. A co říci k výsadbě?
Náš turistický oddíl Perličky se schází v Domě dětí a mládeže Vikýř. Strom jsme vysadili, aby naše zahrada měla místo, kde jednou bude statný strom. Pod statným stromem bude lavička a my nebo naše děti budeme sedět ve stínu jenom \\\našeho \\\stromu. Za Perličky se výsadby účastnila jen naše vedoucí Ája se svojí dcerou Kristýnkou. S výsadbou nám museli pomoci dospěláci z Vikýře, ale o strom se již budeme starat my. To už zvládneme.
Děti z TOM Perličky z Jablonce nad Nisou.