Neznáte ještě Ledového Leoše?

Ondra
Asociace


V neděli 12. prosince se v Kulturním zařízení ve Valašském Meziříčí uskutečnil čtvrtý ročník festivalu dětských a studentských amatérských filmů Ledový Leoš. Festival navázal na předchozí úspěšné ročníky, které se těšily velkému zájmu filmařů i diváků. Do soutěže se přihlásilo 42 filmů od mladých amatérských tvůrců z Valašského Meziříčí a širokého okolí. Nejlepší z nich byly uvedeny na hlavním večeru.

V rámci večera bylo promítnuto šest porotou vybraných snímků. V kategorii do 15 let to byly filmy Modré z nebe, Příběh jedné pláštěnky a Boss a jeho pomocníci. V druhé soutěžní kategorii 15 až 26 let filmy Berušky, Ředitelka a Genius loci.

Večerem provázeli konferenciéři Jiří a Martin Palátovi a vystoupil hudební soubor valašskomeziříčské ZUŠ Jazzušák. V porotě, která udělila celkem 18 sošek Ledových Leošů v devíti kategoriích, zasedl Martin Františák (režisér a umělecký ředitel divadla Petra Bezruče, Ostrava), Lucie Štěpánková (vedoucí dramatického oboru na ZUŠ, Rožnov pod Radhoštěm), Eva Jirásková (Gymnázium Františka Palackého, Valašské Meziříčí), Jan Camfrla (nestor projektu, Valašské Meziříčí) a Michal Geryk (TV Beskyd, Valašské Meziříčí).

Cílem festivalu bylo zprostředkovat dětem a mládeži svět filmové tvorby z druhé strany. Za využití forem tzv. zážitkové pedagogiky přiblížit zúčastněným, jaké to je stát za kamerou i před ní, dát jim možnost vyzkoušet si roli dramaturga, scénáristy, střihače, technika, zvukaře, režiséra, osvětlovače či kameramana. Mladí tvůrci pracovali pod odborným dohledem, ale ten měl pouze za úkol pomáhat jim docílit výsledků, které si sami určili. Stále zůstávají jedinými autory filmů.

A jak to všechno dopadlo? To si prohlédněte zde.

 

Ivo Skoček