Zelení a Česká rada dětí a mládeže podepsali memorandum na podporu hnutí dětí a mládeže

Ondra
Asociace

Tisková zpráva Strany zelených (16.února 2010):

Předseda Strany zelených a bývalý ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška dnes společně s předsedou České rady dětí a mládeže Alešem Sedláčkem podepsal memorandum o podpoře sdružení dětí a mládeže. Signatáři memoranda se shodli na nutnosti nedopustit omezení podpory činnosti sdružení, které pracují s dětmi a mladými lidmi a na vzájemné konzultaci legislativních návrhů, které se činnosti těchto organizací dotknou.

„Podpora těchto aktivit musí být naším společným zájmem. Jak z časů svého působení v nevládních organizacích, tak z doby, kdy jsem pracoval na ministerstvu, si uvědomuji důležitost této činnosti a její dopad na výchovu a další směřování dětí a mladých lidí. Nejde jen o to, zda stát poskytuje dostatek prostředků na podporu dětí a mládeže. Jde i o to, zda mají tyto organizace dobré podmínky pro svůj rozvoj. V tomto směru má naše legislativa co dohánět, napříkla chybějící zákon o dobrovolnících,“ řekl při podpisu memoranda Ondřej Liška.

„Ondřej Liška problematiku sdružení dětí a mládeže a jejich dobrovolníků dobře zná a my jsme rádi, že coby ministr dosáhl během Předsednictví ČR v Radě EU vyhlášení roku 2011 Evropským rokem dobrovolnictví. Pod vedením Strany zelených také vzrostla činnost Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, která je naším důležitým partnerem. I proto nás těší skutečnost, že právě zelení podepsali naše memorandum jako první ze všech zástupců oslovených politických stran,“ uvedl k podpisu Aleš Sedláček.

Iniciátoři Aleš Sedláček z ČRDM spolu s Tomášem Novotným, předsedou Asociace TOM, zastupují zájmy téměř 100 neziskových organizací, které celostátně čítají přes 200 000 členů. Patří mezi ně například Asociace turistických oddílů mládeže České republiky, Junák – svaz skautů a skautek ČR, YMCA, Sdružení Mladých ochránců přírody nebo Erasmus Student Network Česká republika o.s.

Rozvoj občanské společnosti patří mezi hlavní pilíře programu Strany zelených. „Podpis memoranda pro nás není jen deklarací, bereme jej jako vážný politický závazek, který budeme po volbách prosazovat,“ dodává Liška.

Příloha: Memorandum o podpoře, fotografie.