42. Zimní sraz tomíků v Moravskoslezském kraji

Ondra
Asociace

V sobotu 9. ledna 2010 se tomíci a jejich přátelé sešli již na 42. ročníku Zimního srazu TOM na Ostravici u srubů Baníku. Ačkoli v závěru týdne padající sníh sliboval příjemnou zimní atmosféru, počasí se v sobotním ránu pootočilo a nastavilo nám svou smutnější tvář. Do nadýchaných sněhových peřin při teplotě kolem nuly pršelo a vytvářelo na sněhu nepříjemnou ledovou krustu a na cestách nebezpečnou ledovku. Tak to aspoň vypadalo ve městě i na Ostravici v údolí. Na svahu Ostrého v nadmořské výšce 600 m již padaly ledové krupky, což bylo mnohem příjemnější než déšť. Na svahu pod chatou tak zůstala sněhová peřina, která lákala účastníky k sněhovým hrátkám.

Na zahájení srazu v 10 hodin se sešlo 130 účastníků z oddílů Sirius Ostrava (14), Čmoudík Ostrava (16), Lysáci Malenovice (8), Tuláci Frýdek – Místek (13), Zálesáci Hrabůvka (11), Průzkumník Ostrava (24), Třicítka a Dívčí Dvojka (12), UFO Ostrava (4), Žďorbi Ostrava (6), Divočáci Frýdlant (5), Sylvatik Ostrava (4), Beskydská devítka Havířov (1) a kamarádi ze skautského oddílu Osmačtyřicítka Ostrava (9). Společně s vedením srazu a hosty byl celkový počet účastníků 138.

Zimní sraz TOM je zařazen do seriálu akcí KČT Novoroční čtyřlístek, který v období kolem Nového roku přivede do přírody tisíce turistů. Účastí na akci Novoroční čtyřlístek splní účastníci hned čtyři novoroční předsevzetí:

• jdi na Nový rok na výlet
• pozvi někoho ze svého okolí
• poznej kus přírody
• přispěj potřebným.

Poslední předsevzetí splnili účastníci tím, že každý přispěl dvacetikorunou do sbírky na úpravu turistických stezek pro vozíčkáře. Jako drobnou odměnu získali účastníci kalendář na rok 2010 a odznak Novoročního čtyřlístku.

Zúčastněné oddíly připravily 10 soutěží, jako Zvířecí pětiboj (UFO), Svářeč a Šifra KPČ (Čmoudík), Sněžná střelnice (Žďorbi), Spojování souhvězdí (Sylvatik), Lov tuleňů (Třicítka), tradiční Slalom (Průzkumník), Lov Tučňáků (Divočáci), Paměťové dostihy (Lysáci) a Stavba sněhových soch (Sirius). Všichni účastníci se zapojili po zahájení srazu do soutěží, ať jako jejich pořadatelé nebo jako soutěžící. Soutěže probíhaly do 13. hodiny, kdy pořadatelé vyhodnocovali vítěze a vypisovali diplomy a před 14. hodinou byli vítězové na nástupu k zakončení srazu vyhlášeni. Ač byly rozdány desítky ručně připravovaných krásných diplomů, zvítězili všichni, kteří překonali lenost a přijeli na 42. Zimní sraz na Ostravici.

 

9. 1. 2010
Mojmír Nováček, předseda Moravskoslezské krajské rady Asociace TOM
www.tomici-msk.cz