25 let oddílu Kadao

Ondra
Asociace

Medvěd, Tygřík, Dib, Myš, Tom, Hoki, Marcelek, Juráš, Markéta, KubiDomi, Polda, Radule, Kořen, Kubis, Had, Lochnes, Bob a desítky dalších přezdívek a jmen, ale taky Strýc James, lodník Wilcox, DumNaomtha, Aljaška, Atlantida, Pacifická železnice, Rychlé Šípy, Xapatán, 7 klíčů, Tajemství Midgardu a mnoho jiných názvů dobrodružných etapových táborových her nebo taky Pohled, Sedmnáctka, Soběšín,
Rozkoš, Devatenáctka, Litultky, údolí Seziny a mnoho dalších míst táborů a samozřejmě detektivky, Regaty, deskovky, bobříci, Véčka, ohně, písničky, putování po vodě i po zemi, na kole i pěšky, kešky, GPSky a geocaching... „ “ zkrátka stovky společných hodin... nebudu to „natahovat“, to vše a ještě více je 25 let zažitků, 25 let fungování a činnosti oddílu Kadao Opava.

Ano, náš turistický oddíl KAMARÁDI DÁLEK OPAVA ve zkratce KADAO oslavil 10.října 2009 25 let od svého založení, v roce 1984.

Před dvacetipěti lety jsme vznikli jako pionýrský oddíl, ale již v roce 1987 jsme si našli klubovnu a činnost našeho oddílu se odebrala trochu jiným směrem. V roce 1989 jsme se osamostatnili zcela a požádali jsme o vlastní registraci. Od té doby fungujeme samostatně. Od roku 2000 jsme členy Asociace TOM, tedy Turistickým Oddílem Mládeže (TOM), s číslem 4207. Již od prvního roku činnosti pořádáme mnoho akcí pro členy a mnohdy i nečleny našeho oddílu. Za dvacet pět let své činnosti jsme uspořádali 24 oddílových stanových táborů, vždy s celotáborovou tématickou hrou, 9 táborů jsme pořádali pro kluky a holky, kteří nejsou členy našeho oddílu. Kromě stanových táborů pořádáme cyklistická, pěší, lyžařská a vodácká prázdninová putování, kterých již bylo více než třicet a do některých z nich se mají možnost zapojit i rodiče. Na lodích jsme sjeli většinu řek v Čechách, Moravě, Slovenku. Česko a Slovensko nám najednou být začíná být malé a my se postupně začali plavit i v Polsku (Drawa, Brda, Bobr, Bialka, Dunajec…). A protože jsme nechtěli ponechat nic zlé náhodě, absolvovala řada z nás vodácké kursy a stali jsme se proškolenými instruktory, díky čemuž aktuálně zvládáme i těžší vodácké terény v Rakousku a Slovinsku (Soča, Sávy, Koritnice, Salza, Schwarza…).

Na svých pěších cestách jsme prošli řadu překrásných míst po celých Čechách, Moravě a také Slovensku (Slovenský Ráj, Adršpach, Rychleby…). Ještě více jsme však projeli na kole. Navštívili jsme Jižní Moravu, Český Ráj, Oderské Vrchy, projeli celé rakouskočeské pohraničí od Železné Rudy po Pohansko u Břeclavi. V roce našich dvacátýchpátých narozenin jsme navštívili Jizerské hory. Na lyžích a snowboardech jsme objezdili prakticky všechny sjezdovky na Slovensku a v posledních čtyřech letech jsme navštěvovali výhradně rakouské sjezdovky v Korutanech, Saalbachu či v okolí Salcburku.

Mnoho krásných míst jsme shlédli na našich pravidelných víkendových výpravách, kterých bylo, řekl bych, nepočítaje. Vůbec spočítat všechny schůzky a víkendové akce by bylo asi velmi obtížné. Pokud by se však pokusil někdo spočítat dny, kdy jsme byli spolu na nějaké oddílové schůzce, výpravě, táboře, deskových hrách a různých soutěžích, měl by jen v roce 2009 dojít k přibližnému výpočtu 44 dnů (schůzky) + 40 dnů
(víkendové akce) + 42 dnů (tábory) + 11 dnů (společných akcí navíc) = 137 dnů v roce, kdy něco pořádáme. Zkuste toto vynásobit 24 lety trvání činnosti oddílu a vyjde vám ohromné číslo, které svědčí o tom, jak často a především rádi trávíme svůj volný čas s oddílem.

S přibývajícími léty se naše činnost rozrostla o mnoha akcí a novinek, kterým jsme se v začátcích oddílu nevěnovali. Díky množství členů, práci vedoucích-odchovanců, přistoupení k Asociaci turistických oddílů mládeže a spolupráci s Klubem českých turistů a Klubem značkařů, členství v oddíle Vysokohorské turistiky Opava, se nám otevřely nové obzory a možnosti: začali jsme se věnovat obnově a značení turistických cest, koketujeme s horolezectvím, pořádáme čím dál organizačně náročnější cesty (lyžování, cyklo ), po celou … zimu se věnují někteří eskymování v bazénu, zařazujeme dny deskových her, pořádáme (i pro spřátelené oddíly z jiných měst) hru Vyzvědači v ulicích Opavy, různá mistrovství a specializace, zúčastňujeme se Lagori Cupu či turnaje v softbalu. Jméno našeho oddílu se neztratí ani v soutěžích srazu turistických oddílů. Přesto jsme zůstali věrni svým tradicím a tradičním akcím, které si náš oddíl za dobu své existence vytvořil. Pořádáme oddílový turistický závod Kadar (kdysi Zmrzlík), zkoušku nováčků, Drakiádu, Kuličkiádu, účastníme se pravidelně ToMácké Uzlařské Regaty, pořádáme Mikulášskou a oddílové vánoce, nesmí chybět sobotní detektivka ve městě a … mnoho dalších akcí. Naši činnost vyplňuje plnění oddílových odborek tzv. 3 Véček, lovíme Bobříky, kdysi pod názvem Drábky, vedeme kroniky, kterých je vlastně, co rok to jedna. Bohužel nám však při stěhování naší klubovny byly ty úplně nejstarší zcizeny. Klubová činnost se odehrává ve třech družinách, které již celých 25 let mají prakticky stejný název (Brouzdalové, Orlíci a Bobani). K činnosti využíváme vlastní klubovnu, kterou se nám podařilo koupit do vlastnictví a v letošním narozeninovém roce jsme uspořádali sbírku mezi rodiči dětí, firmami a vedoucími oddílu a uhradili jsme náš díl k opravě střechy nad
naší klubovnou. Na tomto místě všem darujícím proto upřímně děkujeme.

K zpestření činnosti využíváme nejen tělocvičny v blízké škole B.Němcové, ale také, od přátel, pronajatý srub ve Vršovicích, který využíváme i ve chvílích, kdy není žádná oddílová akce, ale zkrátka chceme jen pobýt s těmi, které máme rádi a kteří jsou díky oddílu už nerozlučně spjati s naším životem. v\\\\:* {behavior:url(#default#VML);} o\\\\:* {behavior:url(#default#VML);} w\\\\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:\\\Normální tabulka\\\; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:\\\\\\; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:\\\Times New Roman\\\; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

V současné době má náš oddíl registrovaných téměř 8O členů; nejvíce ve věku 7 – 15 let, dále studentů od 15 – 26 let a 7 členů je již zaměstnaných. Raritou je, že všichni vedoucí jsou odchovanci oddílu a tvoří Klub vedoucích a instruktorů. Právě tito -náctiletí jsou skutečným motorem oddílu a díky jejich úsilí a nehynoucí energii si můžeme letos připomenout 25 let fungování našeho „turisťáku“. Za zmínku stojí také, že vedoucí pracují bez nároku na odměnu. Za naši práci je nám odměnou to, že děti náš oddíl rádi navštěvují, že je v něm zábava, dobrodružství i přátelská a příjemná atmosféra. Můžeme si zde plnit naše přání, sdílet s ostatními důležité okamžiky svého života a radovat se z toho, že máme kolem sebe lidi, se kterými se cítíme dobře a s kterými se máme navzájem rádi.

 

Tomáš Weicht
hl.vedoucí a poslední ze zakládajících členů