Opárenský mlýn - byli jsme úspěšní, miliony se valí do Roztok

Ondra
Asociace

Je bezvadné, když člověk může svým spolkovým kolegům i přátelům sdělovat dobré zprávy. Takovou je určitě fakt, že projekt, na kterém jsme rok pracovali (připomenu, že hlavní práci odvedl Tomek Hurt, spolupracovala Helenka Podroužová, Kamil Podroužek, moje maličkost, Jan Havelka, přátelé z Erzgebirgsvereinu a celé spolkové ústředí) a na jehož konci bude opravený a v turistické a enviromentální středisko přeměněný opárenský (Konrádův) mlýn, VYŠEL.

Už podruhé budou v následných třech letech tomíci příjemci evropských peněz. V programu Cíl 3 česko-saské  přeshraniční spolupráce jsme získali neuvěřitelných 18 milionů korun (a nějaké drobné..). Za ně opravíme a dostavíme mlýn, vybavíme ho nábytkem, zpevníme břehy potoka, vybudujeme vrt, elektrické vedení a čističku. Je pamatováno i na podporu programů, které jsme se zavázali další roky v této historické prostoře provozovat, totiž intenzivní česko-německé setkávání.

V současnosti organizujeme výběrové řízení na generálního zhotovitele stavby, společně s německým partnerem Erzgebirgsverein e.V. plánujeme srpnovou brigádu, která \\\nakopne\\\ vlastní přestavbu a na kterou se těší pětadvacítka tomíků z celé země. Anabáze, kterou jsme detailně popisovali na webu i v Tomíkovi, vstoupila do další fáze. Pětileté úsilí Radky Šumerové, která svými právnickými dovednostmi pomohla mlýn získat, roční bitky s ministerstvem financí i s katastrálním úřadem, které se valily přes naši paní sekretářku Janu Dvořákovou, to vše je za námi. Pravda, neuvěřitelná hasička Růžičková, postava jako z Dostojevského románů (ale pásnula by i do Čechova, moji milí!) bdí a chystá se na kolaudaci - ale nelekneme se ani jí. Je nás jednak víc, a i kdyby razítkovala s mezidechem - sic! - jednou to stejně dotáhneme do vítězného konce.

Tomáš Novotný