40. narozeniny poděbradských Robinsonů

Ondra
Asociace

Na začátku roku 1968 přišel Jára Formánek s nápadem dát dohromady Robinsonovu družinu, protože jako člen Klubu mladých čtenářů dostal dopis s výzvou založit čtenářský klub. Přihlásilo se šest lidí a nový čtenářský klub dostal číslo 94. Členové tvořili zároveň družinu Robinsonů v pionýrském oddílu. Někteří pak časem odešli do Junáka. Později k Robinsonům přešli i ostatní z Pionýra a přihlásilo se i několik nových členů. A tak na podzim roku 1968 vznikl samostatný oddíl Robinsoni. První rok byla vedoucí Ema Zákostelecká, potom ho převzala Zdena Formánková (Sisi). V letech 1969 – 1970 patřil oddíl mezi kluby Jaroslava Foglara. Po zákazu činnosti Foglarových klubů a po zákazu činnosti vedoucí Robinsoni přetrvávali v Pionýru pod vedením syna Sisi Járy. I jemu bylo brzy vedení oddílu zakázáno, protože také „neposkytoval dostatečnou záruku pro ideovou výchovu mládeže“. Po něm se vystřídalo mnoho dalších vedoucích. V roce 1974 přešel oddíl z Pionýra do Klubu českých turistů, kam patří dodnes. Od roku 1991 je také členem Asociace turistických oddílů mládeže jako TOM 4005 Robinsoni. V roce 2003 vystřídal Sisi na místě hlavního vedoucího Michal Dvořák (Miki).

Od roku 2006 vede Robinsony Jan Rydlo (Nem). Oddílem prošlo od začátku asi 200 členů z Poděbrad a blízkého okolí. V současnosti máme okolo 15 aktivních členů, kteří každoročně pořádají Pohádkový les, letní tábory, výlety a výpravy do hor, jezdí na kolech, na lodích a také hrají divadlo a tancují v rámci kulturních soutěží Asociace TOM.

V letošním roce  slavíme 40 let od svého založení. Oslavy proběhly 4. října na zřícenině hradu Sion u Kutné Hory, kde se sešli bývalí a současní členové oddílu a jeden opičí maskot Robinka. Promítaly se fotografie z kronik od roku 1968, krájel se narozeninový dort, udělala se společná fotografie a večerní táborák, opékaly se buřty, zpívalo se a samozřejmě se hodně vzpomínalo a veselilo.

Jan Rydlo - Nem