Běží Liška k táboru ... Aktualizováno o článek vedoucího tábora

Ondra
Asociace

Snad nám pan ministr promine trochu vtípků. Jsme rádi, že poslední červencový týden navštívil tábor Vráti Floriana z roudnického Klubu lesní moudrosti. Článek od vedoucího tábora najdete níže, fotoreport v příloze.

Dopis z ústředí, že náš tábor je mezi vytypovanými tábory pro případnou ministerskou kontrolu, dostáváme každým rokem. Nikdo nikdy nepřijel…až letos. Naše táborové městečko „Red Castle“ se nacházelo na skautské základně V Červeném Hrádku u Sedlčan.

Cílem celotáborové hry z prostředí Divokého západu bylo dopadnout banditu Jamese Diggera s jeho bandou a hlavně najít ukradenou truhlu se zlatem. Počasí nám celkem přálo, první týden pršelo, druhý týden udeřila vedra…  Každoročně nás nemine ale kontrola hygieniků… Když v táboře zastavilo auto s logem Krajské hygienické stanice Příbram, tušili jsme hned…kontrola. Vše bylo v pořádku, jen se hygienička podivovala na celtou v mrazáku (jak jinak odstaníte nalepenou žvýkačku), ale za uskladněná vajíčka ve zvláštní lednici jsme byli pochváleni. Také dokumentace byla o.k., vše, bezinfekčnosti, potvrzení od lékaře pro děti, potvrzení od lékaře pro vedoucí, zdravotní průkazy…táborová lékárnička, pořádek dětí, kuchyně…
Hned druhý den dorazila kontrola z ministerstva školství, byli jsme na výletě na Orlíku, tak alespoň zkontrolovali „papíry“ a ubytování dětí, táborové nástěnky… Tak teď už nás snad nic nepřekvapí. Ale ve středu, krátce před polednem se objevila v táboře skupina lidí, prý z ministerstva školství za doprovodu České televize.

Teprve po vzájemném představení jsem zalapal po dechu…přijel pan ministr školství Ondřej Liška se svým náměstkem panem Janem Kocourkem a dalšími. Já, vychován předlistopadovým režimem, jsem si představoval ministra jako statného šedesátníka v obleku s kravatou…a on to je skoro mladík, víc než třicet by mu nikdo nehádal, sportovní postavy, veselý, usměvavý…Provedl jsem „kluky z ministerstva“ po táboře, podívali se na naše nástěnky, do kroniky, jak děti bydlí a pan ministr nepohrdnul ani pozváním na oběd (a to ho ještě náš človíček předběhl ve frontě) za asistence kamery televize. Ostatně kameraman České televize byl pro naše děti větším zážitkem…doslova ho odtáhli do chatiček, aby vše zdokumentoval. Pana ministra Lišku a jeho náměstka zajímalo, zda pracujeme s dětmi celoročně, zda dostáváme nějaké dotace, zda jsou dostačující atdatd..jeho návštěva byla ve velmi přátelském duchu. Nakonec nám napsal i pár milých vět do kroniky. Dokonce si popovídal i s našimi dětmi…asi to nebylo o situaci ve školství. Troufám si říci, že jsme tomíkům ostudu neudělali. Tak to byl ministr… Milý dopis z ministerstva školství od pana náměstka Jana Kocourka, který nám přišel na naší adresu byl „třešničkou na dortu“ a milou vzpomínkou na vzácnou návštěvu. 

V Roudnici nad Labem 11.8.2008                                         

Vratislav Florián
TOM 19029 Roudnice n.L.