Vlk uklízel i v Itálii

Ondra
Asociace

Náš Vlastivědný kroužek Vlk, který už třetím rokem pracuje pod hlavičkou TOMíků, se opět, tentokrát nečekaně,  proslavil. Ve dnech 21. – 30. září 2007 jsme si zařídili rekreační pobyt v letovisku Bibione v Itálii. Zúčastnilo se jej 10 nejúspěšnějších členů z našeho kmenového kroužku v Bílovci i jeho odnože ve Studénce, a pro doplnění ještě i pár zájemců. Celkem i s dospělýma nás jelo celkem 20. Už v autobuse jsme sklízeli pochvaly za velmi slušné a klidné chování od ostatních účastníků zájezdu, které jsme cestou až do Brna nabírali. Po devítihodinové noční jízdě s několika přestávkami jsme zaparkovali přímo u našich apartmánů Libelula, kde jsme prožili 8 nádherných dnů. K moři to bylo jen 300 kroků, kde jsme trávili skoro každý den. Sobotu, neděli a pondělí jsme prožili hlavně koupáním a seznamováním s městečkem Bibione, v úterý jsme navštívili místní trhy, a odpoledne nás už autobus odvážel do rybářského městečka Caorle. Po návratu ve večerních hodinách jsme připravovali svačiny na další výlet (ve středu) do Benátek a na benátské ostrovy, kde nám jediný den nepřálo počasí. Ve čtvrtek jsme si dopřáli výlet do Terstu, do Aquiley a nádherný zámek Miramare, který by jako z oka vypadl našemu zámku Hluboká, nebo Lednice. Na koupání nám zase zůstal pátek a sobota, kdy jsme zažili po úplňku tří i vícemetrové vlny, a ještě před sobotním odjezdem jsme se až do večera loučili s mořem ve vlnách.
Co nás ale překvapilo, byl vděk a pochvala místních Italů a německých dlouhodobých turistů, kteří nás chválili za to, co doma děláme normálně – a to úklid nejen po sobě, ale i celého místa, kde pobýváme. Sousedům v okolí našich apartmánů se velmi zamlouval nejen klid a vychované zdravící děti, ale i náš každoranní úklid v okolí našeho bydlení, i krátký jednoodpolední úklid pláže.  Neváhali o tom referovat naši delegátku, která velmi ráda připravila reportáž do rádia FREKVENCE 1. Hned v neděli, 30. září, v 17.00 hodin v hlavních zprávách proběhla reportáž o našich „skautech z Bílovce“ (Italové neznají pojem TOMíci, a přirovnání ke vznešeným ideálům Skautů nás velmi potěšilo), kteří „vzorně reprezentovali Českou republiku“. Protože se nám v tomto letovisku velmi líbilo, rozhodli jsme se, že jej v příštím roce navštívíme opět, tentokrát se všemi členy. 

P. S. : A jen pro pořádek, aby každý věděl, kdo se umí chovat hezky k přírodě nejen doma, ale i zahraničí: Štěpán Holík, Markéta Kameníčková, Anna Řeháčková, Filip Urban, Jana Kotásková, Danek Mamula, Martin Honěk, Honza Víta, Adam Urbánek, Adam Honus, David Dluhoš, Petra Kučerová, Vojta Řeháček, Zuzana Očadlíková, a naši instruktoři a vedoucí.

Mgr. Rafaj Radovan, vedoucí vlastivědného kroužku Vlk TOM 19185