Další úspěšný rok Klubu volného času v Otrokovicích

Ondra
Asociace

Klub volného času v Otrokovicích působí již čtvrtým rokem. Svou činnost jsme zahájili v lednu 2003 a díky podpoře MŠMT, otrokovické farnosti sv. Vojtěcha a několik sponzorů (Altix.cz, Hypro.cz) jsme svou činnost mohli v následujících letech velmi rozšířit. V minulém školním roce byl Klub volného času (nebo jak se mu v Otrokovicích zkráceně říká KVOČ) otevřen celkem 2 dny v týdnu + další 3 dny byly sportovní aktivity v tělocvičnách.
Úterní odpoledne patřilo tradičně dětem (do 15 let). Děti měly k dispozici několik větších stolních her jako je stolní tenis, stolní fotbal, chňapky a novinku loňského roku stolní hokej STIGA, ale také velké množství deskových her, které byly pečlivě vybrány, aby rozvíjely různé vlastnosti dětí - například strategické nebo logické myšlení. Tyto hry přibývaly postupně během let díky podpoře několika málo sponzorů a dobré podpoře ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Během roku toto úterní odpoledne navštěvuje 10 – 30 dětí, převážně z blízkého sídliště.
Dvakrát týdně měla především starší mládež možnost zapojit se do florbalového zápolení v pronajaté tělocvičně. A jednou týdně na jiném místě Otrokovic (v tělocvičně ZŠ) probíhal sálový fotbal. Ani zde o návštěvníky nebyla nouze.

Sobotní večer patřil v KVČ opět starší mládeži, která vyjma deskových her měla k dispozici navíc kulečník a šipky. Pravidelně také jednou v měsíci byl Klub otevřen speciálně pro rodiny s dětmi a nabídka na toto nedělní odpoledne nikdy nebyla bez odezvy. Během roku se uskutečnilo několik dílen (vánoční, velikonoční), které jsou mezi dětmi velmi oblíbené, a účast vzrostla na 30-40 dětí, které tvořily vánoční a velikonoční výzdobu, pletly tatary, … Také jsme uspořádali 12 turnajů, které si především mezi dětmi získali velkou oblibu. Turnaje byly různorodé a postupně určeny pro všechny věkové skupiny – od dětí (Člověče, ping pong, kalčo, puzzle, stiga hokej), přes mládež (kulečník, šipky) až po dva turnaje pro rodiče a děti (Živé člobrdo, stolní fotbal).
Zvláště povedenou akcí bylo Živé člobrdo – živá obdoba klasického stolního Člověče, nezlob se!, kde mezi sebou soutěžily v družstvech rodiny. Děti tvořily figurky, které se postupně nasazovaly na cestu, rodiče házeli kostkou nebo tomu bylo i naopak. Turnaji přálo krásné počasí a v prostředí parku před kostelem sv. Vojtěcha bylo opravdu rušno. V téměř hodinové hře nebylo o napínavé okamžiky nouze. Figurky mezi sebou zápolily o každé políčko a vyhazování figurek bylo o to zajímavější, že to byly figurky živé, které někdy své vyhození obrečely, ale převážně se do hry pustily ještě z větší vervou, protože si nenechaly nic líbit. Turnaj jsme zakončili opékáním klobás. A protože po náročné hře všem pořádně vytrávilo, ukázalo se, že mít železnou zásobu je vždy potřeba.
Z našich aktivit jsme vysledovali, že děti žádají venkovní nabídku her a zábavy pro teplé jarní, letní a podzimní dny, kdy většina dětí vyráží ven a naše nabídka je omezena na vnitřní prostory. Proto již rok usilujeme o získání potřebných povolení a financí pro výstavbu víceúčelového hřiště, které bychom chtěli do následujícího školního roku postavit. Věříme, že díky podpoře několika firem (Barum Continental, Teplárna Otrokovice, Altix, Hypro) a Města Otrokovice se nám podaří hřiště otevřít na počátku dalšího školního roku.
V letošním školním roce Klub volného času zahájil svou činnost v úterý 11. 9. a první velkou akci jsme uspořádali hned následující neděli - bylo to MaxiPexeso a dobrá dvacítka hráčů soutěžila v parku v této klasické hře v netradičním provedení. Atmosféra byla podobná té při Živém člobrdu.

Zbyněk VACL, vedoucí TOM 1419 OTROKOVICE

Více informací o našich akcích najdete na http://ww.tom1419.org nebo http://kvc.tom1419.org