Bude pro tomíky klapat opárenský mlýn?

Ondra
Asociace

Prohlášení předsedy Asociace turistických oddílů mládeže. 1. listopadu 2001 rozhodla česká sněmovna o tom, že tomíci získají ze svazácké pozůstalosti opárenský mlýn v obci Velemín u Lovosic (mapa KČT České Středohoří-západ, č. 10.) Pionýrská skupina Štafeta, která mlýn měla v držení, se proti verdiktu sněmovny odvolala s tím, že mlýn neměl nikdy do seznamu někdejšího svazáckého majetku padnout. Proběhla dvě kola soudních jednání, kde hlavními aktéry byl Fond dětí a mládeže, posléze Ministerstvo financí, které roli fondu převzalo poté, co byl sněmovnou rozpuštěn. Protihráčem byla pionýrská skupina Štafeta z Prahy, vedlejším účastníkem řízení náš spolek, Asociace TOM. Dnes, po šesti letech, rozhodl odvolací soud ve prospěch ministerstva financí, respektive v prospěch tomíků. Obě soudní instance rozhodly shodně: mlýn má být vydán tomu, komu jej přisoudila v roce 2001 sněmovna. 13. srpna 2007 mi sdělil svým mejlem předseda Pionýra Petr Halada, že jeho organizace se nebude proti verdiktu dále dovolávat k Nejvyššímu soudu a že je možné objekt převzít.
Tolik lakonické konstatování, tolik blížící se finále dějů, které se vlekly dlouhých šest let a během nichž mlýn náležitě zchátral. Snad nevhodně nepředeběhnu a nezpůsobím nic špatného, když napíšu, že

- o mlýn, který jsme díky dobrému projektu na využití řádně vyhráli v parlamentní soutěži, jsme stáli a náš zástupce (zástupce vedlejšího účastníka sporu) JUDr. Radka Šumerová z našeho náčelnictva udělala pro zdar naší věci obrovský kus práce. Budiž jí za to náš velký dík.

- vážíme si rozhodnutí organizace Pionýr dále se neodvolávat a jsme připraveni pionýrům nabídnout alespoň minimální kompenzaci, např. v podobě bezplatného pobytu jejich členů v objektu poté, co bude zrekonstruován.

- jsme si vědomi toho, že získáváme do vlastnictví nemalý majetek ve velmi špatném stavu. Objekt je sám o sobě krásný, na romantickém a pro naší činnost naprosto příhodném místě, je ale zchátralý do té míry, že obnova musí být nazývána hasením skutečné havárie. Uděláme - stejně jako u dalších objektů, které náš spolek na centrální úrovni spravuje - vše pro to, aby obnova proběhla citlivě, rychle a vkusně. Samosebou bude záležet na tom, kolik prostředků se nám pro věc podaří sehnat. Osobně se domnívám, že se neobejdeme bez masivní brigádnické činnosti v následujících třech letech a že se musíme pokusit \sáhnout\ na evropské prostředky, které nám pomohly v budování základny ve Sloupu.

Věřím, že se během září či října podaří bez komplikací mlýn převzít a že úřady, které nám ho budou předávat a které budou zapisovat naše vlastnictví do katastru nemovitostí, budou pracovat rychle a bez průtahů. Věřím, že tohle sousto - na dlouhou dobu zcela jistě poslední nemovitost, o kterou budeme pečovat a kterou chceme zvelebit pro oddílovou činnost našich členů i přátel z ostatních spolků - zvládneme, že nám neuvízne v jícnu. Věřím, že za pár let bude pro tomíky opravený opárenský mlýn vesele klapat!

Roztoky, 14. srpna 2007