Základní oprava vily ve Sloupu jde zvolna do finiše

Ondra
Asociace

Ve Sloupu se pokračuje v rekonstrukčních pracích -  lze konstatovat, že hlavní etapa přestavby domu na herberk a mezinárodní centrum turistiky mládeže se chýlí ke svému konci. Letos zřejmě nebudou prostředky na dokončení správcovského traktu, který bude doveden pouze do hrubých omítek, bez zařizovacích předmětů a podlahových krytin. Naopak v  hlavním domě, vlastní vile,  se již finišuje i v těchto věcech.  Na začátku srpna jsme rozhodovali o druhu omítky. Omítka nebude zateplená, setřel by se tím zcela původní charakter domu - vše by se \utopilo\ v polystyrenu, což není naším cílem.Zachovány budou původní kachlíkové obklady, zmizí ale současná, poněkud strašlivá barevná kombinace a nahradí ji barvy světlejší, decentnější. Inspiraci jsme hledali v barvě místní fary. Na začátku srpna se začalo  obkládat, obklady v sociálních zařízeních se zdají být řemeslně hezky provedeny. Řešili jsme vymalování v jednotlivých pokojích, dolaďovali druhy dveří, které budou v domě instalovány (krom trojích protipožárních obřích dveří půjde o standardní bílé dveře - na noblesnější provedení nám v tento moment nezbývají peníze), řeč šla o osvětlení domu, případné rekonstrukce garáže (na tu ale budou prostředky až někdy v budoucnu). Lámali jsme si hlavu s architektonickým řešením někdejšího baru - přílepku z dob svazáckých.
Nakonec jsme se po poradě s paní architektoukou dohodli, že v \baru\ , který bude zřejmě časem sloužit jako herna (kulečníku či stolního tenisu, nebojte!) uděláme jen minimální úpravy (přemístění dveří, rozvod vody a její vytažení k budoucí letní sprše), že ho ale barevně výrazně odlišíme od hlavní stavby. Do konce srpna 07 by měla být hotova fasáda, další podrobnější zprávy přineseme někdy na podzim, až se bude stavba chýlit ke svému definitivnímu konci.
Fotozpravodajství ze stavby  však budeme zveřejňovat i nadále pravidelněji. Otevření hlavního domu ve Sloupu předpokládáme cca za rok, v červnu či září roku 2008. Bude to ale záležet na tom, jak se nám podaří sehnat prostředky na interiérové vybavení objektu tak, aby mohl sloužit svému předpokládanému cíli - mládežnické ubytovně a školícímu centru.
(ton)