Malé ohlédnutí za velkými oslavami 30 let Kadetů

Ondra
Asociace

Oslavy našeho výročí začaly slavnostním zahájením výstavy v prostorách MěÚ v Červeném Kostelci. Zúčastnilo se ho více než 100 lidí, kteří sledovali slavnostní nástup, vztyčení vlajky i historicky první slanění radnice v našem městě. Tohoto čestného úkolu se společně ujali Luba se Zelím, kteří svázáni bílou stuhou s modrými nápisy Kadet, pomalu sjeli dolů. A pak už náš admirál Míra mohl uchopit nůžky, přestřihnout pásku a pozvat všechny hosty dovnitř. Bohužel, výstavní síň byla moc malá, a tak jen ti nejšťastnější mohli uvnitř vyslechnout báseň o oddíle v podání Elišky s Cibulí.Léla, Lukáš a Sonda bouchli dětská šampáňa a pak jsme si všichni společně připili na dalších 30 let společného oddílového života. Výstava byla zahájena. Krásné hostesky Kometa s Verčou roznášeli občerstvení, modrá Kadetovka tekla proudem a lidé se pustili do prohlídky. Ve výstavní síni bylo tak těsno, že většina návštěvníků musela přijít v týdnu znovu, aby si vše v klidu prohlédli. Za první týden navštívilo výstavu 712 návštěvníků. A protože to všichni nestihli, prodloužili jsme výstavu ještě o jeden týden.
Pro zajímavost uvedeme několik čísel. Ve výstavní síni bylo 39 panelů, 1368 fotek, 566 popisků, diplomů, a historických listin a 7449 špendlíků. Dále jsme použili přes 200 kilo ostatního trojrozměrného materiálu.Ve výstavní síni jste mohli najít 8 zvířat, 1 třírukého indiána, 1 spanilou vodačku, 3 lodě, 20 pádel, 12 historických dýk, nožů, kordů a šavlí, husitské a indiánské obleky, dobře prošlápnuté boty, batoh, spacák, karimatky, bochník chleba, táborovou marmeládu, zlatý poklad hradního pána, plachetnici, glóbus,různé relikvie z indického ztraceného města, Huberta, Lamu a mnoho dalšího.
Naše oslavy vyvrcholily v neděli 18. 2. 2007 v kině Luník promítáním filmů z oddílového života. Toto jedinečné pásmo krátkých filmů natočených naším kamarádem a čestným členem oddílu Vaškem Šimkem naplnilo kino Luník do posledního místečka. A kdo přišel, nelitoval. Viděli jsme staré filmy z Polní Kovárny, indiánky Zlato a Davajové, filmy z vodáckých výprav a hlavně jsme byli svědky celosvětové premiéry filmu „Ostrov děsů“. Tuto premiéru si nenechal ujít ani náčelník kmene Kabaú, sám velký Karo, který ve svém mateřském jazyce přednesl zdravici a společně s námi v sále se zatajeným dechem sledoval premiéru. Odměnou všem přítomným byli i bonusy, neboli záběry , které se do filmu nevešly. Například Žužlova teorie určitě vstoupí do dějin. Většina lidí, odcházejících ze sálu měla v očích slzy. Jen nebylo jasné, jestli z dojetí, nebo ze smíchu. Asi to bylo obojím. Tak hurá do dalších 30ti let!!!!

Oddíl TOM 19208 Kadet
Červený Kostelec