Piráti v Dolních Nětčicích

denisa
Asociace

Letošní tábor turistického oddílu Zálesák, kterého se zúčastnilo na 40 táborníků za úžasného počasí na začátku srpna, se nesl v duchu Pirátu z Karibiku. Táborníci byli hned na začátku rozděleni do 4 posádek a příslušnost ke každé posádce byla vyjádřena námořnickým trikem v barvě družiny. V těchto námořnických uniformách pak absolvovali všechna pirátská dobrodružství a někteří i celý tábor. K dokreslení atmosféry nesměl chybět kapitánský můstek, stěžeň s lodním košem, obrovská pirátksá vlajka nebo mapa Karibiku. Tím nejdůležitějším však byla truhla, která ukrývala poklad nevyčíslitelné hodnoty. Truhla však byla uzamčena množstvím zámků a klíče k nim získávali piráti jako odměnu za jednotlivé etapy celotáborové hry. Klíče se ovšem losovaly z obrovské sklenice a tak mohla do konečného pořadí promluvit i paní Štěstěna.

Mimo celotáborové hry, která piráty zavedla mezi útesy, na širé moře i na souš, se hrála spousta jiných her, střílelo se ze vzduchovek, několikrát piráti obsadili koupaliště v nedaleké vesnici. Jelikož bereme na tábor tradičně kola, nesměl chybět ani výlet do blízkého okolí. Piráti navštívili třeba Zbrašovské aragonitové jeskyně nebo hrad Helfštýn, kde si také vyzkoušeli lezení na skalách.

Téma Pirátu z Karibiku přimo nabízelo možnost promítnout celou sérii slavných filmů a jelikož jsme letos tábořili na základně s elektřinou od nápadu nebylo daleko ke skutečnosti a na táboře vzniklo pravé letní kino. Každý díl byl okořeněn jiným občerstvením, a tak se jednou podával popcorn, jindy nachos a po návštěvním dnu buchty od maminek a babiček. Jídlo bylo vůbec zvláštní kapitolou tábora, všichni jistě nezapomenou an excelentní svíčkovou nebo na vaječinu na ohni. Jedno dopoledne si pak táborníci vyzkoušeli atmosféru olympijských her, když soutěžili v lehkoatletických disciplínách, jindy se svezli v nefalšovaném taxíku, když absolvovali známou televizní vědomostní soutěž, nebo si připadali jako u středozemního moře, když po sobě v teplotách přes třicet stupňů rozverně stříkali vodu stříkačkami. Jeden večer si zpestřili parádní karibskou párty s míchanými drinky prazvláštních názvů a soutěžemi, které bavily stejně, jako na rozpálených plážích karibských ostrovů.

Po necelých 14 dnech se čas naplnil a bylo třeba účtovat. Všichni se sešli u truhly a dali se do odemykání zámků. Po necelé půlhodině byly všechny zámky odemčeny a v truhle se obejvily pirátské glejty pro každého piráta a odměny pro posádky. Posádky měly postupně na výběr paintball, motokáry, bowling nebo aquapark. Tento zážitkový balíček byl doplněn o jídlo v restauraci a posádky tak spolu za odměnu strávily společný půlden.

Ivan Kula, TOM Záleskák

 

Fotografie: