Jak strávil červenec TOM BVÚ

denisa
Asociace

Pátek 29. 6. 2012 - Pro školáky poslední den ve škole, rozdávání vysvědčení, začátek prázdnin. Pro nás to, mimo jiné, znamenal odjezd na XV. tábor pod zříceninou hradu Vildštejn, nedaleko Budišova nad Budišovkou, kde jsme měli společně strávit tři týdny na osamělé louce, pod stany. Pro všechny naše členy znamená tábor vyvrcholení oddílové činnosti, kde můžou konečně zúročit své zkušenosti, nasbírané za poslední rok v oddíle. Pro kluky, kteří přišli těsně před táborem, nebo pouze na tábor to bylo nečekané odtržení od betonové džungle a návrat k přírodě.

První týden se nesl v duchu nehorázného horka. Naštěstí táborem protéká řeka, na které jsme si postavili malou hráz, takže v denním programu bylo místo, často mnoho míst, na svlažení se. Jindy ledová a nepříjemná voda se změnila ve vysvobození z červencového „skoropekla“. V první dny tábora se naplno také rozběhla táborová hra. Letos jsme se přenesli do II. světové války, do bojů o osvobození Evropy. Společně jsme procházeli s majorem Wintersem a Bratrstvem neohrožených od Normandie, přes Holandsko, Belgii až k Orlímu Hnízdu v nacistickém Německu. Počasí také přálo táborovým turnajům, jako Indiánské házené, Softbalu, Kopané, či Boji u kůlu. To samozřejmě až v odpoledních hodinách, kdy se dalo dlouho pobývat na louce, kde jsme přes den hráli spousty úpolových her, nejčastěji však her a soutěží s vodou.

Druhý týden už naštěstí takové vedro nebylo. Právě naopak, 35° vedra vystřídaly poměrně časté přeháňky, bouřky a také mnohem nižší teploty. To nás přinutilo orientovat se na jinou část programu, bojovky na louce, v lese, na životy, lov zvěře, či orchideje, kdy nevadilo, že jsme byli oblečeni v mikinách a nemuseli jsme se obávat nepříjemného dusna. Rozběhla se také Oddílová jednička - soutěžení mezi jednotlivci v uzlování, lasování, signalizaci, přírodě, orientaci, bystrosti, pružnosti, oddílových znalostech, zdravovědě a dalších odbornostech, ke kterým jsou hoši celoročně vedeni.

Třetí týden začal návštěvním dnem, kdy přijeli rodiče a my jsme jim předvedli ukázku táborového programu, táborové kuchyně a někteří měli možnost vidět táborák, u kterého jsme hráli krátké scénky na soutěž a který se opět protáhl až do ranních hodin. Další dny se dohrály turnaje, dobojovali jsme ve střední Evropě, porazili Hitlera a pomalu jsme začali bourat tábor. Poslední stažení vlajek, poslední táborák s heroickými výkony na scénkách, vyhlášení výsledků. Tři týdny uběhly doslova jako voda a nás čekal už jen odjezd domů, ale pouze na jeden den, protože byl před námi týdenní puťák po Zlínském kraji.

Naší základnou byla škola v Uherském Brodě, odkud jsme každý den vyjížděli autobusem k nejrůznějším památkám. Navštívili jsme mnoho kostelů, hradů, zámků a také archeoskanzen. Pluli jsme na lodi Baťovým kanálem, prohlédli jsme si zlínskou zoologickou zahradu a navštívili několik aquaparků a přírodních koupališť. Byl to jistě plnohodnotně strávený měsíc s kamarády.

Za BVÚ Walter Groer – Walter,  Gabriel Cheribashki - Cash

Fotografie: