Vejři a jejich Návrat z Hvězd

denisa
Asociace

V sobotu 11.8. jsme se shromáždili v Lovosicích na nádraží, abychom vyrazili na letní tábor do Jeseníků. Cesta vlakem byla velmi dlouhá, avšak příjemně nám utekla, a tak nás zanedlouho přivítala táborová základna v Pochni.  Hned druhý den se konalo zahájení celo-táborové hry Návrat z hvězd. Děti měly skafandry i přilby, které si samy vyrobily. Vstup do táborové hry představovalo  ztroskotání naší vesmírné lodi na planetě Zemi. Tato nehoda z části poškodila náš centrální počítač ,,Matku“ a však byla schopna provázet děti celou táborovou hrou. Cílem hry bylo, aby děti zjistily jaké je jejich pravé mimozemské jméno a jestli jsou hodni zůstat na Zemi. Za každou hru tedy získaly děti podle pořadí jednu ze slabik, MI, KI,RI, které si zapisovaly na skafandry. Zvláštností této hry bylo, že na každou hru byly děti rozlosovány do jiného týmu, čímž se měly upevnit jejich vztahy mezi sebou. Následující dny byly kombinací her, koupání a výletů.

 Jedna z prvních her se jmenovala Jméno mimozemšťana, v této hře mimozemšťani  stavěli za pomocí šišek  čtyřslabičná jména. Hra Odkaz Soplouchů spočívala v sestrojení vozidla a uražení jisté dráhy.  Kruťáci, byli zlé nestvůry, které soutěžícím mařili snahu přepravit vaky plné kyslíku do základny. Při Invazi jsme poslepu útočili na vesmírnou flotilu, které na nás zaútočila. Při Mupy mup jsme po sobě útočili zrcátkovými lasery a znemožňovali tak přečíst mimozemšťanská jména, která jsme lesery bránili. Jediná noční hra byla Harvestry. Šlo o speciální vozy, které si děti samy vyrobily. Sloužily ke  sbírání meteoritů.  Jako poslední jsme se setkali s Nettvorrem v bludišti.

Mimo táborovou hru jsme prozkoumávali Jesenické lesy a blízké okolí. Byli jsme na zřícenině Furstenwalde i na Freudensteinu. Navštívili jsme Vrbno pod Pradědem, Karlovice a místní Kosárnu, lesní muzeum, ale i Mořské oko neboli zatopený břidlicový lom. Největší a nejkrásnější výlet se konal na Praděd. V Bruntálu jsme se byli podívat na zámku, kde nás čekala velmi příjemná prohlídka. Jeden z výletů mířil i na Rolandův kámen a následně do Karlovy studánky, místních lázní. Druhá nejdelší cesta vedla do Malé Morávky. Z Ovčárny jsme vyšli nahoru na hřeben,  pak   po hřebenové cestě jsme došli k Velkému kotli a začali jsme klesat do Malé Morávky. V Mnichově nedaleko Vrbna jsme se byli podívat ve sklárně, kde se vyrábí historické sklo. Díky všem těmto aktivitám nám dny utíkaly jako voda, a tak nebylo divu, když se přiblížil i poslední den a s ním i vyhodnocení táborové hry. Děti už znaly svá pravá jména, a taky jim Matka oznámila barvu jejich opravdového rodu, čímž se mohly sečíst body a zjistit, který tým smí zůstat na planetě Zemi a obsadit ji. Ostatní se museli vrátit na rodnou planetu Atrox.  Tímto jsme zakončili letošní tábor, který jsme si báječně užili a těšíme se, co přinese další rok.

    Veronika Houdková

    TOM Vejři, Lovosice

                                                                                                                     

 

Fotografie: