KADAO v levandulové Provence

denisa
Asociace

Protože KADAO z Opavy je oddíl jak turistický, tak i vodácký, cyklistický a horolezecký, chtěli jsme vybrat region, který by nám mohl poskytnout všechny tyto možnosti. Francouzská Provence byla proto výbornou volbou.

Trasa Opava-Brno-Praha-Rozvadov-Mnichov-Chur-Miláno-Turín-Briancon končí ve vesničce L´Argentiere. Zde jsme se ubytovali v kempu, hned u závodního kanálu na řece Durance. Přibližně deset minut za vesnicí je kaňon, ve kterém jsou vedeny perfektně zajištěné ferratové cesty. V rámci ferrat jsou v cestě také tři visuté mosty přes kaňon. Opravdovým zážitkem určitě je několik desítek metrů dlouhá lanovka, která se však musí předem objednat. V žádném případě jsme si ale nemohli nechat ujít řeku Durance (úsek L´Argentiere - Embrun), řeku La Claire (úsek Plampinet - Les Alberts), řeku Guisane (úsek Le Monetier les Bains - Chaffrey) a řeku Ubaye (WWII úsek Jausiers - Les Thuiles), horské řeky s křišťálově čistou vodou a tu a tam nějakou větší vlnkou.

Pak už se přesouváme naším autobusem dále, do kempu v La Palud sur Verdon. Teče zde ta nejkrásnější řeka v dalekém okolí – Verdon. Protože se do Verdonu pouští voda jen v úterý a pátek, naplánovali jsme vše tak, abychom ji stihli. A dobře jsme udělali, protože tato řeka je rozhodně unikátní, a to hlavně tím, že „vyhlodala“ do skal nádherný kaňon. Tento Grand Canyon Verdon je také lákadlo mnoha turistů, jak jsme se mohli přesvědčit především na „panoramatické cestě“ Route de Cretés, cestě s mnoha vyhlídkami určenými pro focení krajiny.

Celá naše parta jela řeku Verdon z Castellane do 18 km vzdáleného Pont Sublimé. V Pont Sublimé jsme vytáhli všechny Ria a Baraky a protože se zde obtížnost zvedla na WWIV, dál po řece pokračovali jen tři kajakáři. Ti dojeli až pod horolezeckou chatu La Maline a byli velmi nadšení.

Moc pěkným zážitkem byl také výlet do městečka Moustiers ste Marie. Nad tímto starým městem se tyčí kostelík na skále, poutní místo s pěknou atmosférou. Dole v centru však naleznete obchody se suvenýry, palačinkami a zmrzlinou. Z Moustiers jsme sjeli o pár kilometrů níže, k jezeru Lac de Croix, místu, kde Verdon opouští kaňon, místu, kde si turisté půjčí loď a jedou se do kaňonu podívat. Tak jsme to udělali i my, ale lodě jsme si vzali své, a tak na Barakách vjíždíme do kaňonu, skáčeme ze skal do vody a užíváme si krásné počasí.

Na poslední dva dny přejíždíme ještě více na jih, do městečka Ramatuelle, asi 8 km vzdáleného od slavného St.Tropez. Samozřejmě jsme se byli podívat na četnickou stanici v St.Tropez a obdivovali spousty drahých aut a jachet, které ve městě parkovaly. Pak jsme navštívili o dost klidnější městečko Port Grimaud alias francouzské Benátky. Nechali jsme se na loďkách provést městskými kanály. V nočních hodinách se vracíme zpátky do a kempu. Pár odvážlivců se rozhodlo přespat na místní pláži. Překrásný východ slunce nad horizontem moře jsme si samozřejmě nemohli nechat ujít. Tímto jsme završili náš zájezd plný úžasných zážitků a vzpomínek. Tak zase za rok, opět z jiného koutu světa. Au Revoir.

 

Alice Petlachová, oddíl KADAO Opava

Fotografie: