Školení hlavních vedoucích tábora – Ochozy

denisa
Asociace, Vzdělávání – proběhlo

V termínu 17. – 19. května 2013 se na oddílové základně TOM Pawnee v Ochozech u Bystřice pod Hostýnem uskutečnilo školení hlavních vedoucích tábora. Školiteli byli zkušení táborníci Permon a Zdeňa, v civilu známí jako Stanislav Prais a Zdeněk Rolinc. Zdeněk a Jana Rolincovi se nám navíc starali o plná bříška, takže jsme se měli jako v ráji. Oddílová základna Ochozy nám poskytla vše, co jsme potřebovali. Okolní lesy i louku jsme plně využili ke hrám, které se staly hlavní náplní tohoto školení. Ač to původně nebylo v plánu, Standa nám nechal volný prostor, abychom se dostatečně vyřádili. Nechali jsme se tedy strhnout vzájemnými zážitky a nápady a většinu her jsme si nejen popsali, ale i vyzkoušeli na vlastní kůži.

Musím říci, že se z nás velmi rychle stal jednolitý kolektiv a všichni jsme si hned po příjezdu padli do noty. Aby také ne, vždyť nám všem na táborech a různých akcích pro děti jde o jediné, pobavit sebe a samozřejmě také svěřené děti. Po celou dobu konání kurzu to na Ochozech hučelo jako v úle. Jednotlivé bloky školení týkající se přípravy a realizace tábora, táborových paragrafů, hospodaření, bezpečnosti a táborového programu jsme prokládali otázkami, doplňovali vlastními zkušenostmi a oba večery jsme si zpestřili romantickým táborákem. V sobotu večer navíc proběhlo promítání fotek a videí z táborů jednotlivých na školení zastoupených oddílů a sdružení, jež se staly předmětem vášnivých debat a obdivných potlesků. To vše dokazuje, jak moc se nám školení líbilo a kolik cenných informací, nápadů a inspirace jsme si z něj odvezli.

Celkem se školení zúčastnilo 26 mladých nadšenců z celé České republiky. Byli zde přítomni nejen členové oddílů Asociace TOM, ale i zástupci České turistické asociace z Havířova a Občanského sdružení Tábor sobě z Olomouce. Nás tomíků bylo však nejvíce. Své členy vyslaly TOM Bludný kruh Ostrava, TOM KAM Frýdek Místek, TOM Kňouři Brno, MINITOM Turnov, TOM Modré slunce Olomouc, TOM Šlápoty Hněvkovice u Humpolce, TOM Oyte woape Otrokovice, TOM TOR Frýdek Místek a TOM Žlutý kvítek Palkovice.

Vše krásné bohužel jednou končí, a tak jsme se i my museli v neděli rozloučit. Závěrečný test, díky kterému se z nás stali hlavní vedoucí tábora, nebyl tvrdou zkouškou, ale spíše shrnutím všeho, co jsme se za víkend naučili. Všem, kteří ještě váhají, zda se takového školení mají či nemají zúčastnit, mohu poradit jediné: „Jděte do toho, je to mazec!“ J

 

Míša Košánová, TOM Šlápoty Hněvkovice u Humpolce

 

Fotografie: