Dakoti pomáhali na Helfenburku

denisa
Asociace

Již tradičně se TOM DAKOTI v říjnu chystali na celorepublikovou dobrovolnickou akci 72 HODIN. Jedná se o podnik, kdy si jednotlivci, organizované i neorganizované skupiny či dokonce firmy a známé osobnosti vyberou “NĚCO”, jak být užiteční bez nároku na peněžní odměnu.

  Mezi tyto srdcaře a nadšence patří i českolipští Dakoti, kteří jsou turistickým oddílem mládeže s téměř dvacetiletou historií. Letos si předsevzali své síly napnout na nějakém hradu. Nakonec zvítězil romanticky malebný Helfenburk stojící na skalním suku obklopen hlubokými a členitými doly a údolíčky poblíž Úštěka.

 Cesta vlakem vesele utekla a cesta k hradu se vůbec nevlekla, protože byla příležitostí k množství her a hříček, objevování tajů a krás naší severočeské přírody a družné kamarádské zábavě.

 Na hradě všechny mile přivítal a přijal jeden z hradních správců. Moc práce nechtěl, bylo vidět, že ho především těší a vnitřně hřeje u srdce zájem mladých lidí a dětí o své okolí, kulturu, historii a hlavně nádhernou českou přírodu. Většina práce spočívala v přípravě dřeva a úklidu okolí. Také se dobrovolníkům podařilo hezky vyčistit a upravit ohniště a lavičky, které v případě rozumného zacházení může využít i veřejnost. Přeci jen, kdo může říci, že si opekl špekáčky téměř na nádvoří z dávného středověku a že si k tomu dopřál i zpívání s kytarou a kamarády. Další nádhernou odměnou byla možnost strávit noc v tajemné a vysoké hradní věži spolu s kouzlem, jež takové místo přináší.

 Odpočinutí a bohatší o zážitky si mohli všichni ještě užít dosyta zajímavé prostředí během napínavých a akčních her, jako je třeba “hledačka”. Kdo měl zájem o suvenýr, mohl si vybrat z celé řady pohlednic. Podpořit přežití a udržení naší živé historie a ráz naší krajiny může každý dle svých možností do hradní pokladničky, třeba během příštího rodinného výletu.

Všichni v oddíle jsou moc rádi, že se mohli zúčastnit 72 HODIN jako dobrovolníci. Uvidíme, co zažijí napřesrok. Zatím si s vděčným pocitem mohou užívat vzpomínky na pěkné a neobvyklé chvíle.

Ota Müller (www.tom-dakoti.cz)

 

 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu