Na návštěvě u táborníků

lukas.husek
Asociace
Zkraje července jsem navštívila dva tábory na Vysočině. TOM Sihasapa z Brna táboří už od roku 1992 u Brťoví, takže i letos na mírně svažité louce vyrostlo sedm malovaných tee-pee. Celým jejich týdnem tábora se proplétala témata ekologie, takže například na nástěnce kromě velkého malovaného hořce měli Shihasapáci fotky různých variant chovu slepic. Netradiční, ale dobré.
 
Po vegetariánském obědě a odpoledním klidu se táborníci zrovna připravovali na přespání venku pod širým nebem. Čekala je krásná teplá noc. A co je také zajímavé? V táborové knihovničce byste kromě nejnovějšího Tomíka, komiksů a celé řady knih od Miloše Zapletala našli také například i cizojazyčné knížky, protože mezi tomíky byla i dítka z Německa a dalekého Mexika. V čele s Radkem Artem Langrem vyřizují, že jsou mezi tomíky spokojení a všem tomíkům děkují.
 
Druhý tábor, který jsem navštívila, byl tábor dalšího brněnského oddílu, TOM Hvězda Severu. Jejich tradiční tábořiště je u vesničky Těchoraz blízko Pelhřimova. Vlaje tam na stožáru vlajka s hořcem a pobývá na něm třicítka chlapců a drobet děvčat.Tábořiště si postupně pod taktovkou Martina Fišla, koncertního mistra, budují a zkrášlují už více jak deset let.
Kromě hráze a saunovací tůně si příští rok budou moci užívat nové pevné prostorné jídelny s kuchyní. Tu od základů během tábora staví jejich oddíloví mlaďoši krok za krokem. Vrtají, stloukají a opalují prkna. Jde jim to od ruky a baví je to. Naopak děti zase byly ponořeny do boje s padouchy na planetě Mars. Společně se všichni také chystaly na odchod mimo tábor, aby přespaly v divočině. 
 
Oba tábory byly pěkné, uklizené, tiché, schované na samotě mezi lesy. Všem vedoucím, instruktorům, paním a slečnám kuchařkách patří velký dík za to, že pro malé tomíky takhle tábory připravili.
 
Anežka Klabanová

 

Fotografie: 
TOM Hvězda severuTOM Hvězda severuTOM Hvězda severuTOM Hvězda severuTOM Hvězda severuTOM Hvězda severuTOM Hvězda severuTOM SihasapaTOM SihasapaTOM SihasapaTOM Sihasapa

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu