Kudrnáč v Izraeli

denisa
Asociace

Pod záštitou České rady dětí a mládeže probíhá každý rok vzájemná výměna vedoucích z dětských mládežnických organizací z České republiky a Izraele. Výměna probíhá vždy na podzim, kdy první přijíždějí na týden do Čech Izraelci a přibližně měsíc na to se delegace vymění. Přihlásit se může vždy pouze jeden vedoucí z každé organizace. V rámci naší návštěvy ve Svaté zemi jsme navštívili mnoho míst a organizací. Bohužel nelze sepsat vše, co jsme viděli a zažili, proto se zaměřím jen na pár věcí, které mne nejvíce překvapily či zaujaly.
 

Letem světem o Izraeli

Izrael je nádherná mladá země v oblasti jihozápadní Asie na pobřeží Středozemního moře. O vznik Erec Jisra'el (země izraelská), jakožto jediné židovské zemi na světě usiloval už od 19. století ideologický směr sionismus, nicméně stát Izrael vznikl teprve v roce 1948 na tehdy ještě palestinském území. Letos tím pádem oslavil 70. výročí od vzniku. Kvůli okolnostem, za kterých stát vznikal, prošel Izrael řadou válek s okolními státy.  Například válka s Palestinou trvá dodnes. Hlavním městem z pohledu Izraelců je Jeruzalém, nicméně většina států západního světa uznává jako hlavní město Tel Aviv.


Mládežnické organizace
V Izraeli je povinná vojenská služba, na kterou nastupují teenageři v osmnácti letech po absolvování maturity či placené vysoké školy. Služba trvá několik let, ale dá se odsunout o rok tzv. veřejnou službou. Veřejná služba je neformální výuka mladých lidí. V podstatě to, co dělají naši vedoucí - organizují výlety, tábory apod. Po odbytí vojenské služby mohou mladí lidé buď pokračovat ve veřejné službě, nastoupit na vysokou školu nebo začít pracovat. V Izraeli můžeme jako všude na světě najít mnoho mládežnických organizací mezi nimi např. nadnárodní skaut, YMCA a jiné.


Jídlo
Jedno z nejdůležitějších jídel v Izraeli je hummus, což je směs rozmačkané cizrny s tahini (sezamová pasta). Můžete si ho dát v podstatě s čímkoliv, co vás napadne, ale nejčastěji se jí jen s paprikou, olivovým olejem a pitou (chlebová placka). Z cizrny se také vyrábí vegetariánské smažené kuličky zvané falafel. Co do masa se nejčastěji můžete setkat s jehněčím či hovězím v mnoha variacích. Naproti tomu s vepřovým masem se nesetkáme vůbec, a to proto, že ho judaismus zakazuje, jelikož není tzv. košer.

Kibucy
Někteří mládežníci, kteří společně absolvovali v armádě, spolu jdou do dlouhodobého spolubydlení, kdy sdílejí veškeré své finanční prostředky ve prospěch většiny. V praxi to vypadá tak, že v domku bydlí klidně osm lidí často stejné profese. Ti dávají veškeré své finanční prostředky na jeden společný účet, ze kterého se platí ubytování, strava apod. Takové domečky jsou třeba čtyři u sebe a všichni takto sdílejí dohromady i auto atd. Je třeba zmínit, že členové kibucu takovýto způsob života často volí na celý život. Plánují tak společnou budoucnost.

 
Mrtvé moře
Mrtvé moře ve skutečnosti není moře, ale jezero na jihu Izraele. Mrtvé se nazývá kvůli obrovskému obsahu soli, kvůli kterému v něm nemůže přežít žádný živočich. Vysoká salinita ale zapříčiňuje až neuvěřitelné nadnášení vody. V podstatě můžete stát a chodit ve vodě, aniž byste se dotýkali dna. Je to opravdu zábavné. Jen si nepřejte, aby se vám voda dostala do očí…

Masada (v překladu pevnost)

Masada je kamenná pevnost uprostřed pouště pár kilometrů od Mrtvého moře. Váže se k ní pověst z doby římsko-izraelské války, kdy po tři roky stavěli Římané můstek z kamene a písku k branám Masady. Když ale dorazili k branám, nenalezli uvnitř pevnosti jedinou živou duši neb povstalci raději obětovali svůj život, než aby padli do otroctví.

 

Na závěr je nutno dodat, že jsem si ty dva týdny opravdu moc užil a že je důležité čas od času vycestovat do cizích krajin, poznávat různé lidi a různé kultury.

 

Josef – Kudrnáč Kučera

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu