Program Lesní čarování, v rámci projektu AD FONTES, otestován!

lukas.husek
Asociace

Les je místo, kde je nám dobře. Pojďte se o něm dozvědět více!

Ve čtvrtém říjnovém týdnu přijela do Oparenského mlýna třída žáků z liběšické ZŠ vyzkoušet třídenní program Lesní čarování. Ukázat puberťákům, že les není jen nudná kulisa, není hračka.  V rozmanitém, dobře strukturovaném a nabitém programu ale nebyl čas se nudit a účastníci si odvezli spoustu poznatků a zkušeností, aniž by si vlastně všimli, že se něco učí. I například takové možná nepříliš přitažlivé téma jako poznání života v lesní půdě se dá pojmout zajímavě a přítomní pánové a slečny se nakonec skoro předháněli, kdo po sobě nechá lézt „ošklivější breberku“, samozřejmě předtím správně pojmenovanou a zařazenou do souvislostí. Dále žáci například zpracovávali prezentaci o „svém“ vybraném stromě, poznávali koloběh živin v lese a lesní obyvatele z řad flóry a fauny. Učili se poznávat jednotlivé druhy dřev a jejich vlastnosti a v rámci praktické práce se dřevem si vyráběli a zdobili dřevěné desky na soubor pracovních listů. Přitom se seznámili, jak se pracuje s nástroji jako vrtačka a pilka, které mnozí drželi v ruce poprvé. Program vyvrcholil praktickou prací v lese, kde si účastníci vyzkoušeli sázení stromků a nakonec přispěli i k dalšímu zvelebení našeho ekostřediska, když vysadili živý plot z mladých habrů kolem budoucího ovocného sadu. 

Účastníci se za tři dny nejen naučili vnímat les jako krásné a inspirativní prostředí, ale především dívat se na něj jako vysoce hodnotný složitý ekosystém, v němž každá část má svůj nezastupitelný význam a každý i nejmenší zásah nese důsledky. A to se jim jistě jako princip bude hodit i jinde v životě.    

Program lektoroval zkušený ekopedagog a sám autor program Honza Kotěra, kterému sekundovala průvodkyně z místní lesní školky a spolutvůrkyně jednoho z programů Ad Fontes Kateřina Pilátová. 

K úspěchu testovaného programu přispěly také skvělé grafické materiály a pracovní listy, které pro projekt ztvárnila jablonecká grafička Petra Sedláčková.  Lesní čarování dostalo v závěrečné evaluaci od pedagogů vysoká ohodnocení.

Helena Podroužková

koordinátorka CZE modulů

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu