Ohlédnutí za pochodem Lovosická vánočka

denisa
Asociace

První prosincovou sobotu loňského roku (tj. 1. prosince 2018) se konal již po sedmadvacáté tradiční pochod Lovosická vánočka aneb O měšec zlého správce. Účast byla hojná. Od brzkých ranních hodin se na cestu vydávaly oddíly z blízkého okolí. Trasa vedla jako obvykle z Václavského náměstí z klubovny pořadatelského oddílu, kterým je TOM Vejři, až na chatu na Lovoš. Zde na všechny čekala zasloužená vánočka a čaj.                                                                   

Cesta byla zpestřená celkem dvanácti kontrolami v duchu letošního tématu, kterým byly české vynálezy. Jako každý rok bylo pro soutěžící připraveno kipu, tedy úkol zašifrovaný v morseovce, který se musí vyluštit, splnit a výsledek odevzdat na Lovoši. Málokdo ví, že mezi české vynálezy patří i obložený chlebíček. A právě ten se stal předmětem kipu.                                                                                                   

Na Lhotce čekala na skupinky kontrola bláznivé koleje, jež nám připomínala první elektrickou tramvaj, jejímž strůjcem byl František Křižík. Tramvaj poprvé vyjela před 127 lety na trať mezi Letenským zámečkem a Stromovkou v Praze.                                                                                                      

Na dalším zastavení jsme si vzpomněli na Karla Čapka. Tento spisovatel se svým neologismem robot doslova dobyl svět. A právě s tímto slovem si soutěžící pohráli na třetí kontrole. Na čtvrtém stanovišti čekal pan cukrovarník Jakub Kryštof Rada se svou ženou - hospodyní, která se den co den potýkala s problematickým porcováním cukrových homolí. A tak, aby byla práce děveček zjednodušená, začal vyrábět cukrové kostky. Úkolem dětí bylo naskládat v limitu rozkutálené cukříky zpět do krabice.                                                                                                                                                    

Samozřejmě mezi soutěžemi nesměl chybět ani dodnes používaný a známý bleskosvod, jehož autorem byl Prokop Diviš. Zde bylo úkolem pomoct panu Divišovi otestovat, jak jeho vynález funguje. Diviš se kromě přírodních věd zabýval také náboženstvím. Následující kontrolou byly kontaktní čočky Oty Wichterleho a dále účastníci navštívili kabinet šíleného profesora. Seznámili se s Jakubem Hronem, jenž vymyslel spoustu podivných věciček, které musely děti identifikovat. Nechyběl ani zlý správce se svým proslulým měšcem, který nechal hádat, kolik si kdo myslí, že v něm má peněz. Oddíl s nejpřesnějším tipem si měšec nakonec odnese domů.                                                                                           

Ještě před tradičním srandatestem – otázkovým kvízem, se skupiny dozvěděly něco o Kaplanově turbíně. Nahoře v chatě čekal na každého zasloužený plátek vánočky, pamětní list a medailonek. Vyhlášení výsledků proběhlo na terase. Druhé místo získala Severská dvojka – labužníci. Na prvním místě se umístili Výletníci ze ZŠ Všehrdova a zároveň tak získali právo naporcovat obří vánočku. Jelikož ale obě skupiny nebyly na vyhlášení přítomny, tak se krájení zhostil oddíl, který obsadil třetí příčku. Tím byl právě pořadatelský oddíl TOM Vejři. Měšec si odvezli Roudničtí, kteří se se svým tipem spletli o pouhou korunu.                                                                                                                                             

Ročník plný vynálezů se opravdu vydařil a věříme, že se pochodu dočkáme i za rok!

Karolína Schejbalová, TOM Vejři, Lovosice

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu