Studenty z Löbau očaroval les v srdci Českého středohoří

lukas.husek
Asociace

Protáhnout se v lesní tělocvičně, zahrabat se jako ježek do listí, spřátelit se s pavouky a mnohonožkami, zaposlouchat se do větru ve větvích stromů i poznat blíž své kamarády, to vše zažili studenti ze střední školy v Löbau při programu Lesní čarování. Program jsme úspěšně testovali na podzim roku 2018 s žáky z české základní školy v Liběšicích. V květnu tohoto roku proběhla první pilotáž s německou skupinou.

Co bylo k testování potřeba? Trochu síly a zručné ruce, políbení múzy na čelo, spolupráci a přesvědčivé řečnické schopnosti, vnímavou duši a pečlivého pozorovatele. Studenti strávili mnoho času v terénu, pozorovali charakter místního lesa, jeho hlavní znaky a specifika, soustředili se na sledování rozdílů a podobnosti s jejich domácím prostředím. Okolí Löbau tvoří pahorkatina s oblými horami, nyní jsou v blízkém kontaktu s lesem na svazích sopečných kuželů. Seznamují se s životem ve všech lesních patrech, snaží se najít souvislosti a principy vztahu všech lesních obyvatel. Na dosah a doslech studenti zažili razantní lidský zásah do přírody – dálnici D8. Byl to podnět k úvahám o křehkosti rovnováhy, o úžasných schopnostech lidí, které by měly být užívány odpovědně vůči naší domovině, planetě zemi. 

Několikrát měl každý, kdo se odvážil, možnost vykročit ze své komfortní zóny a vyzkoušet něco nezvyklého. Odměnou mu byl pocit, že zvládl vyjímečnou věc a zároveň prožitek přírody člověku blízké, přátelské a vlídné.

Své poznatky studenti zapisovali do deníků s vlastnoručně vyrobenými dřevěnými deskami. 

V prostředí mlýna i v lese se studenti pohybovali se samozřejmostí a jako doma. Radost z vlastní kompetence při plnění úkolů a smyslově estetický vjem přírody nemá hranice. 

Autorem programu a lektorem je Magdaléna Krupičková.

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu