Sraz rakouských mladých turistů

lukas.husek
Asociace

Sraz se letos konal v nádherném údolí Mooslandl na hranicích NP Gesäuse. Na srazu pobývalo asi 85 rakouských tomíků z pěti sekcí (Wiener Höllensteiner, Neukirchen, Graz, Scheibs a Wiener Neustadt) a naše skupina českých tomíků ze Vsetína a Ostravy. 

  I když počasí je letos více deštivé, dobrá nálada táborníky neopouští. Společná túra začala za vydatného deště posezením na chatě sekce Ybbs  Hochkarschutzhaus (1492 m.n.n) . Ani déšť a mlha neodradila většinu účastníků vyrazit na okružní túru okolo vrcholu Hochkaru . Odpoledne jsme ještě navštívili úžasný Wasserlochklamm nad rozvodněnou řekou Salzou. 

   Další túry již podnikaly sekce individuálně v NP Gesäuse . Odpoledne věnovali tomíci hrám a sportování na tábořišti, večery pak u ohně, kde se zpívalo a hrálo na kytaru. Z diskuse s rakouskými teenagery mimo jiné vyplynulo, že : 

a) Facebook je už v Rakousku "out"

b) Rakušani kvitovali s povděkem, že používáme stejnou abecedu jako Němci

c) Karel Gott není původem Rakušan, jak by se z jeho jména dalo logicky odvodit 

d) der Baum se řekne česky Strom a nečte se "štróm" (což je německy proud) 

e) že čeština a slovenština jsou různé jazyky 

f) Včelka Mája je stále hitem i rakouských táborových ohňů 

e) v Rakousku je povoleno pivo již od 16 let , čehož naše mládež ihned využila.

Jako vždy je potěšily naše dárky, samolepky s Funtomem se lepili do wanderbuchů, pexeso stříhali  a hráli jak diví a při poradě vedoucích se obdivoval náš Asociál ( jak ořechový, tak hruškový ) a Sloup, kde by chtěli opět někdy udělat své setkání vedoucích. To nejbližší v říjnu 2019 bude ale v Brně a už se tam těší . 

 Srazu se jako obvykle zúčastnil i Allesandro, zástupce Turistického klubu Terst, který pokračuje v činnosti Rakouského turistického klubu z dob monarchie. Mluví německy, italsky a slovinsky a aby mi udělal radost, tak se mnou...slovinsky. :-)

Zprávu podává Jiří Homolka

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu