Další putování po táborech tomíků

lukas.husek
Asociace

Druhou pouť po táborech našich oddílů jsme podnikli s Ondrou Šejtkou 7. a 8. srpna. Navštívili jsme velký, řadu let opečovávaný letní tábor SpT Lomnice v Rabštejské Lhotě. Na táboře bylo vidět, že práce s oddílem a péče o velkou základnu táborovou partu velmi baví. Pestrý program, udržovaná základna, ale také upřímné zděšení z toho, že kůrovec hubí stromy v bezprostředním okolí tábora a místo tak ztrácí kus romantiky. Snad jen štěrkové kamínky na velkém táborovém náměstí působily trochu průmyslově – zase se tam spolehlivě nebylo bahno -  a o to asi šlo.

S Ondrou málokdy vynecháme tábor Jirky Černera z Jirkova. On i jeho předchůdce Mirek Kašpar si asi myslí, že je z nějakého důvodu tak trochu pronásledujeme ;-), ale tak tomu není. Rádi vidíme nadšence, kteří si ještě ke všemu vyberou hezký kout světa (tím Čachnov v Pardubickém kraji bezpochyby je), kde táboří ve skautském areálu. Jirkovský mladý šéf tomíků oddílem vůbec žije, to je na první pohled patrné. Zapojil i partnerku a samozřejmě mladého potomka… Měli jsme si o čem povídat a bylo to moc příjemné.

Druhý den jsme navštívili království Davida Šimka, pardubického krajánka. Před dvaceti lety, dávno předtím, než sáhnul po křesle starosty Svitav, začal opravovat polorozpadlou Tučkovu hájenku. Dneska je z ní i díky podpoře našeho spolku a MŠMT solidní a dobře vybavená základna. Chválíme krásné podkroví a repasovaná historická kamna a přimlouváme se za vymalování ;-) David chce přikoupit přilehlou louku a vytvořit ještě příjemnější místo pro stanování a táboření.

Než jsme zvizitýrovali slavnou základnu, obhlédli jsme ale i pěkný tábor svitavských Zálesáků. Šéf tábora Pavel Dědič nám předvedl tábořiště na šikmé ploše, sehranou partu táborových nadšenců i děti v akci. Dobře jsme popovídali. Svitavští tomíci se ve světě rozhodně neztratí.

Obě cesty (s Tomkem Hurtem i Ondrou Šejtkou) byly příjemné. Ocenili jsme oddíly, které se dokázaly najít pro táboření malebné místo, ať už vlastní (většinou) či vypůjčené. Rozumíme i těm, které pro svou početnost sáhnou po omšelejším tábořišti, do kterého majitel nemůže či nechce příliš investovat. Všechny navštívené tábory měli společného jmenovatele – spokojené táborníky, nadšené vedoucí, hezky připravený program.

Díky za to, přátelé

Tomáš Novotný

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu