PŘESTAVBA – NEKONEČNÝ PŘÍBĚH BRIGÁD NA OLŠOVCI

denisa
Asociace

Když se na počátku roku podávaly projekty zaměstnaneckých grantů u naší společnosti AMDS Ostrava, tak jsem jako vlastně nový zaměstnanec (od listopadu 2018) s podporou vůbec nepočítal. Napsali jsme si jen tak projekt na přestavbu kuchyně našeho letního tábora, jen s vedením a rodiči, svépomocí. Protože náš projekt údajně vedení firmy zaujal, dostali jsme na něj 30.000,- Kč a nezbývalo, než jej realizovat.

Nejdříve jsme museli domluvit změnu projektu – realizaci posunout z jara na podzim. Před prázdninami by se to totiž nestihlo, a aby bylo na táborech kde vařit, jsme vše naplánovali na září, ale stejně to naše šílenství začalo už o prázdninách…V srpnu se začalo připravovat na pile řezivo – trámy, krovy, kleštiny, prkna na střechu a fošny na podlahu. Ve volných chvílích, mezi směnami a o víkendech jsme tak jezdili dva týdny natírat bochemitem a luxolem nařezané dřevo na pilu vedle tábora.

Tábor se balil 30. srpna a 1. září za tropických teplot, a tak se letos poprvé nemusely stany dosušovat u nás na plotě jako v minulých letech. Letos balilo celý tábor jen 8 dospělých a 6 dětí, tak jsme makali celé dva dny od rána do večera – minulé roky nás bylo vždycky přes třicet, takže letos to byl vcelku masakr. Kdo balil tábor o 42 stanech s podsadami + dva hangáry, umývárnu a další stavby ví, o čem mluvím….

Naše stará, ztrouchnivělá kuchyně se rozebrala s manžely Jurčíkovými, Rendou z K2 a naším vedením o deštivém víkendu 6. -7. září, z použitelných desek se vytahaly hřebíky a celá plocha se vyčistila, abychom mohli na stejném místě začít příští týden stavět novou.

Následoval třetí pracovní víkend 13. -15. září. Kato s Tazem a Nohou káceli suché stromy kolem, a s pomocí Prófy a Apa, tesařů z oddílu TOM Průzkumník a dalších rodičů – pánů Bajgara, Vojkůvky a Krupníka, jsme postavili a srovnali do roviny na betonové dlaždice základní rám nové kuchyně a vše odizolovali od země Ipou.

Čtvrtý, nejdůležitější stavební víkend byl 20.-22. září, kdy se nás sjelo auty přes dvacet a postavila se celá konstrukce nové kuchyně, položila podlaha a natloukly prkna i na celou střechu. Opět patří velký dík všem. Tesařům - bratrům Jaglům, Zuzce Píchové, která nám guláš přijela uvařit až z Prahy, rodičům našich členů - přijeli zase Jurčíkovi, Resovi, Vojkůvkovi, Gibalovi i s dětmi, Krupníkovi , Jirka Bajgar, který nám dokonce z chaty dovezl své vlastní hřebíky, když nám při stavbě zásoby došly. Mám radost, že přijeli i všichni kluci z vedení - naši starší Radek, Psisko, Rarach, Ríša, Křeček a z děvčat Nikuška s Agátou. Navíc nám opět přálo počasí – bylo slunko a teplo.

Pátá brigáda byla zase za týden.

Ve dnech 27. - 29. září se propojila střecha staré jídelny a nové kuchyně. Pomoc přijeli všichni Krupníkovi, Radek, Ríša, Křeček a Luki. Chlapi položili a naklepali hřebíčky pískovanou lepenku na celou střechu. Další parta obložila celou konstrukci OSB deskami a tím se pomalu dokončily ty práce, které jsme letos chtěli stihnout.

Pošesté Olšovec. Sehnali jsme zárubně na dveře a první okno, a tak jsme se zase po týdnu v sobotu 5. října, vrátili na stavbu ve čtyřech lidech. S Prófou a Vojkůvkovými jsme všechno zabudovali do kuchyně. Tentokrát už byla zima a deštivo. Podzim postrašil, a tak jsme promokli a jeli večer domů.

Sedmou brigádou v řadě bylo rozebrání mostu a obložení zadní stěny jídelny obroušenými deskami 12. a 13. října, kdy se k nám na Moravu vrátilo babí léto. Moje maličkost společně s Jirkou Bajgarem a dětmi musela rozebrat náš táborový most, aby jej nevzala na jaře voda, a hlavně aby nám neztrouchnivěl jako dva předešlé. V neděli se ještě obložila zadní stěna do finální podoby broušenými deskami.

No, a to už jsme v říjnu měli první dvoje schůzky družin a o víkendu 18. - 20. 10. jsme si zajeli odpočinout s oddílem na srub Baníku na Ostravici - opět slunná Itálie. Poprvé jsem v půli října na chatě nemusel topit ani v noci. Bylo +13°C a větrali jsme.

Zatím poslední osmou brigádu na Olšovci jsme měli o podzimních prázdninách. Podařilo se nám ukecat našeho bývalého člena z Průzkumníka – pokrývače Bublinu, aby nám se svým kolegou nalepili na zimu na střechu finální střešní krytinu. Stihli to položit za jediný den, kluci šikovný, a tak jsem v neděli jen dokončil a našrouboval štít střechy, aby nám krytinu neodnesl v zimě vítr. Jen díky státnímu svátku se ještě v pondělí stihla natřít celá nová podlaha luxolem, aby nám do jara vyvětrala a uschla.

Touto brigádou jsme to letos na Olšovci uzavřeli.

Ještě jednou děkuji všem, co pomohli a přiložili ruku k dílu. Budeme mít do dalších let prima základnu, za kterou se nemusíme stydět.

 

Karel Závadský-Hroch, TOM  Paprsek

Ostrava-Krásné Pole

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu