Jak na online oddílovky? Meet Google vám pomůže!

Ondra
Asociace

V dnešní koronavirové době, kdy se opět nemůžeme v oddílech osobně potkávat, přichází více než kdy jindy na řadu různé online nástroje pro virtuální činnost oddílů. Rádi bychom vám představili jednu z možností, jak takové online oddílovky konat.

Meet Google

Výbornou možností pro videokonferenční hovory, tedy online schůzky, je řešení od Google: Meet Google (https://meet.google.com). Administrátor si zde vytvoří videokonferenční místo a díky němu získá odkaz (např. https://meet.google.com/brf-wqbg-bnb), který může odeslat ostatním vedoucím, rodičům, členům apod. Ti se pak pouze připojí na stránku a zde mohou komunikovat přes video nebo pouze přes zvuk s ostatními. Pro spojení přes notebook či PC není třeba nic instalovat. K videohovoru se dá připojit také z chytrých telefonů a využít kamery, které jsou v nich obsažené. Jen je potřeba povolit instalaci aplikace Google Hangout Meets.

Jak vytvářet videokonference?

Google umožňuje založit videokonferenci komukoliv, kdo má vytvořen u Google účet. Máte-li tedy email s koncovkou gmail.com, konference můžete bezplatně vytvářet. Situace se průběžně mění a nově Google umožnil zakládání videokonferencí zdarma pro registrované (tj. uživatele s gmail.com adresou) do 31. 3. 2021. Pak již Google nejspíš změní podmínky a tuto možnost bude nabízet stejně jako na jaře 2020 pouze uživatelům, kteří využívají placenou verzi G Suite (Nově Google Workspace). Pokud by k tomuto došlo a vy byste chtěli přesto videohovory zakládat, neváhejte se na nás obrátit. Zdarma vám zařídíme účet na doméně tomici.cz a budete moci využívat veškeré služby. Více informací naleznete níže.

Pokud budete mít zájem, založíme vám email ve tvaru jmeno.prijmeni@tomici.cz s možností využít velkého množství služeb od Google. Po připojení k tomuto účtu budete kromě videohovorů moci využívat tzv. “Sdílené disky” na Google Disku, ale o jejich velkých výhodách až jindy.

Pokud budete mít zájem o zřízení účtu na doméně tomici.cz, zašlete vaše jméno, číslo a název oddílu a město, ve kterém působíte na email ondra@a-tom.cz. Účet vám zařídíme a emailem vám dorazí přihlašovací údaje.

Jak pořádat oddílovky po Internetu?

Na https://meet.google.com založte videokonferenční místnost tlačítkem "Zahájit schůzku" a vytvořený odkaz rozešlete rodičům s informací, v kolik hodin se společně potkáte. V daný čas pak budete čekat v místnosti a povolovat nově příchozím, zda mohou vstoupit do místnosti. Ideální je se sejít o trochu dříve, protože je téměř jisté, že budete při prvním přihlášení muset s dětmi a rodiči ladit některé technikálie. Občas se stane, že nemá někdo povolené využití mikrofonu či videa, toto je třeba povolit v prohlížeči.

Moderátorem online schůzky, tedy tím, kdo má právo povolovat vstupy ostatním, je automaticky každý, kdo funguje pod doménou tomici.cz.

Odkaz na Google Meet můžete i velmi lehce přes kalendář Googlu - prostě založte událost a klikněte v jejím detailu na "přidat videokonferenci v Google Meet". Danou událost pak třeba nasdílejte okruhu lidí, s kterými se chcete na online akci potkat.

Dobré tipy pro kvalitní hovory

  • Komunikace ve videokonferenci je specifická tím, že má malé zpoždění a může se stát, že si budete hodně skákat do řeči. Je zde proto dobré děti na začátku upozornit, aby se hovořilo na vyzvání apod.

  • Každý uživatel má možnost si vypnout kameru či mikrofon. Dobré je se s dětmi domluvit, že si budou vypínat mikrofony, pokud zrovna nebudou hovořit. Díky tomu se obecně zlepší kvalita hovoru. Konferenci totiž nebudou rušit nežádoucí zvuky z okolí od dětí, které zrovna nehovoří.

Jak získat placené služby od Google a další software zdarma přímo pro váš oddíl?

Pokud byste chtěli získat Google pro neziskovky, tedy placenou verzi Google Workspace zdarma pro váš oddíl a využívat placené služby na vašich oddílových doménách (např. stopari.cz, tom-kamaradi.cz apod.), můžete tak učinit po registraci v programu TechSoup (https://www.techsoup.cz/). Jedná se o program, který podporuje neziskové organizace levnějším softwarem od různých dodavatelů (např. Google, Microsoft, Zoner apod.). Zaregistrujete se zde jako dětský oddíl a po schválení registrace můžete využívat služeb levnějšího software. V některých případech je software úplně zdarma - jako např. G Suite od Google. Více informací na stránkách TechSoup.

Ondra Šejtka a Tomek Hurt


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu