Kolotoč nápadů - zahájení celotáborových her

tomek
Asociace

Poslední setkání ze série CELOTÁBOROVKY, příště se již Kolotoč roztočí nad jinou otázkou... Přes 110 vedoucích se sešlo a diskutovalo nad různorodostí zahajování CTH. Vedoucí ze všech možných spolků i oddílů opět inspirovali ostatní. Díky jim za to! Pokud vás cokoliv zmíněné níže zajímá více, obraťte se na dané vedoucí, velmi rádi vám řeknou více, poskytnou podklady, scénáře či celé nápady. Neváhejte a prolistujte článek...

JE TÉMA TÁBORA TAJEMSTVÍM DO POSLEDNÍ CHVILKY?

Nejprve jsme se podívali na základní otázku - vědí či nevědí děti, co je na táboře čeká za dobrodružství? Oddíly se perfektně rozdělily na třetiny - první třetina celotáborovku předem odhalí. Pro děti to může být logické vyústění celoroční hry, nebo se s tématem tábora potkají na poslední výpravě, o to více se na tábor těší. Tomíci piplají kostýmy, čtou knihy na motivy hry či jinak tráví čas do tábora. Jako pěkný způsob odhalení se jeví zvací dopis. Pokud je krásně sepsaný, dáte si práci s výběrem písma, papíru, obálky, známky či třeba i vlastního razítka, zvikláte nejedno dítko! Takový dopis pak bude brát jako jistojistnou pravdu! Příklady nám ukázaly oddíly TOM Kamínek (Zuzka Horáková - zuzinecka.ho@seznam.cz) s pozváním do Bradavic / Bojanovic, TOM Dakoti (Véna Křepelák - v.krepelak@seznam.cz) s pozváním k čs. expedici do Himalájí. Dakoti pozvání okořenili založením fiktivní facebookové stránky, kam nepálské sdružení pravidelně přispívalo a trousilo informace z celotáborovky. Že se nemusí pracovat dopředu jen s dětmi, ale i s jejich rodiči, nám předvedli TOM Otrokovice (Denis Bilík - denisbilik@tom-otrokovice.cz) - tento oddíl uspořádal pro rodiče a děti testování, které rozhodlo, kdo může na obra vyrazit. Překvapivě vyhrály děti:) Chcete nějaký příjemný první krok k táboru? TOM Zlaté šípy (Hop Ivo Skoček - skocek@seznam.cz), nebo spíš pan král pozval krásným dopisem děti na audienci. V dopise přesně popsal, koho na audienci zve, zda vlka, Červenou Karkulku či třeba Koblížka. A pak už jen v daný den a hodinu seděl král s celou družinou a přivítal se s táborovými postavičkami. Krásný úvod a ještě nenápadná kontrola kostýmů k tomu:) Děti namotivované, hlavu v oblacích ze setkání s králem - to by bylo, aby nejely na tábor zachránit Pohádkovou říši!

První třetinu oddílů máme za sebou. Co druhá třetina - ti, co si zakládají na tom, že děti nic netuší a že se jim až na táboře rozvine linka a motiv celotáborovky. Pro děti je to jistě krásným a tajemným překvapením! Jak si ale v tom případě poradit s kostýmy? Řešení ukázal oddíl TOM Dakoti (Kvíky Beránková - kristyna.berankova@centrum.cz) se systémem tajných balíčků. Rodičům jdou cca měsíc před táborem prvotní informace k táboru spolu s tajnou zprávou, jak letos bude vypadat kostým (případně si mohou vybrat z kostýmů vícero postaviček - rodiče pro své děti kostým zvolí). Po ušití / sehnání kostýmů rodiče zabalí do papíru "tajný" balíček, který strčí dětem do kufru. Na táboře tak kostýmy nechybí, překvapení ale také ne:)

A poslední třetina - nádhera, oddíly, které rády střídají první dvě možnosti...

KDY SE NA TÁBOŘE CELOTÁBOROVKA ROZJEDE

Dalším tématem, kterému jsme se věnovali, bylo časové zahájení celotáborovky. Rozbalit hru hned, na nic nečekat, vhodit děti do nového světa a ihned začít, to bylo harrypotterovské heslo oddílu TOM Kamínek (Zuzka Horáková - zuzinecka.ho@seznam.cz). Ne až na táboře, ale už při cestě na něj! Tomíci museli projít nástupištěm 9 a 3/4, postavy ze hry pak děti doprovází už při cestě z vlaku na louku. To u TOM Oftalmo (Jája Póčová - pocova.j@gmail.com) si děti v klidu u zahajovacího ohně snědly sušenku, když v tom.... smrskly se, objevily králičí noru a jejím průlezem se během minuty dostaly do Říše divů! Narušení zahajovacího ohně? Tím spíše nečekané!

Všichni víme, jak je důležité děti do celotáborovky nadchnout, prostě mít zahájení, při kterém je jasné, že TEĎ se něco začíná dít. Své o tom ví oddíl TOM Zlaté šípy (Hop Ivo Skoček - skocek@seznam.cz), proto měl Pohádkovou řiši jasně ohraničenou - na počátku tábora i na jeho konci bylo nutné projít obří pohádkovou branou. Vstupujete jako tomík, ale procházíte už jako člen královské delegace! Jiné zahájení nám šípáci ukázali u hry Palouček, kdy děti velmi překvapili. Při příchodu na táborovou louku tomíci s údivem zjistili, že zde tábor nestojí, že je prapodivné postavičky vyhánějí z "jejich" louky. Nutné přespání mimo tábor a druhý den nový pokus, tentokrát v řádném ošacení. Uff, vyšlo to, děti si mohou své stany postavit a začít chránit luční rostlinky před krtkem.

Znáte TOM Robinsoni (Anežka Klabanová - klabanova@seznam.cz). Ti vám tuhle chtěli odjet na tábor, ale cestou s kufry a batohy totálně zabloudili. Museli dokonce přespat kdesi v lese. Ráno zjistili, že nejen že zabloudili, ale oni dokonce i ztroskotali a tam daleko před nimi, ta louka.. to je ostrov Robinsonů! Zahájení přišlo nečekaně, trosečníci valili bulvy. Podobně jak u TOM S.T.A.N. (Ondra Šejtka - ondra@a-tom.cz). Jejich tomíci se v klidu ubytovali ve stanech, zašli k ohni, pak se trochu prošli po okolí, ale při návratu do tábora jen žasli. Westernové městečko? Zde? ANO! Vedoucí během krátké procházky dokázali přebudovat tábor, navézt piano, osedlat koně a rozjet saloon. Hra mohla začít.

To u TOM Dakoti (Véna Křepelák - v.krepelak@seznam.cz) se zahajovalo vlastně 2 dny. První den, ihned po příjezdu dětí, čekal v táboře celník, příslušník z roku 1952. A to nebyla sranda! Celkem drsně zjišťoval, zda členi horolezecké československé expedice mají dobré vybavení, nutné propustky, výložky, pasy či potvrzení. Tomíci začali ihned shánět chybějící, nakonec to zvládli a i s pasy odletěli letadlem do Nepálu. Druhý den, ta změna! Klidná hudba, prostředí velehor, chodící mniši, šerpové či jiní Nepálci. Pozvání na čajový obřad, horskou snídani, do chrámu či třeba k vařícím ženám. Táborníci - členi expedice, si mohli celé ráno klábosit, navštěvovat různé koutky města Káthmándú, dát si čerstvě upraženou kávu a klidně si i trochu zameditovat. Zahájení celotáborovky ve stylu ukázání rozdílů kultur jako vyšité.

ROZDĚLENÍ DRUŽIN

Poperou se oddíly TOM s nutným rozdělením družin v duchu celotáborovky? Ale jistě! TOM S.T.A.N. (Ondra Šejtka - ondra@a-tom.cz) zmínil rozřazení kouzelným pavoukem. Že je v bedně schovaný vedoucí a pomocí magnetu posunuje pavouka tu k červeným, tu k modrým, děti nepostřehly. Kam zrovna oni ale patří, věděly bezvadně a rychle! U českolipského TOM Dakoti (Kvíky Beránková - kristyna.berankova@centrum.cz) dochází čato k rozdělení hned ráno. Příjemný budíček, děti vykouknou z týpek, rozespalé mátohy.. Ale co nevidí, po táboře chodí zvláštní postavy (dosaď si - kovboj, lovec motýlů, trpaslík či třeba starosta městečka...). Ihned začne rej. Každá postava něco ví, každá by něco ráda, postupným běháním mezi nimi, plnením drobným úkolů, táborníci postupně získají svůj oblek, kostým, zapadnou tak do scénky. A až pak si všimnou, že třeba mají stejně barevný čepec či kšandy, jako jejich kamarádi. Možná taky díky žvýkačce mají zvláštně žlutou pusu - jako jiní tomíci! Rozdělení družin je pak otázkou chvilky. 

Jinde rozřazují bohové - ano, i to jsou naši vedoucí! TOM Otrokovice (Katka Kunorzová - katka.kunorzova@gmail.com) prezentovala fotky z tábora, kde před stanem stojí krásné antické sloupy, vchází bohové a po rozmluvě s dětmi jim určují, k jakému řeckému státečku patří - díky krásné skleněné báňce s vodou a mlékem, podsvícenou led páskem. Tím se docílilo toho, že se u každého Řeka barva změnila a určila mu místo ve družině. Bohové z TOM Robinsoni (Anežka Klabanová - klabanova@seznam.cz) u modelu amfiteátru čarují a hledají prášek, různobarevný, hořící. Asi už tušíte, že barva plamene přiřadila dítko do té či oné skupiny.

ZPESTŘENÍ ZAHÁJENÍ

Jsme na konci, je to dnes hutné, že ano? Na závěr nám oddíly ukázaly drobnosti, které ale přesně musíme mít:) Velké plátno uprostřed lesa a promítání zahajovacího intra? Není problém u TOM S.T.A.N. (Ondra Šejtka - ondra@a-tom.cz). TOM Zlaté šípy (Hop Ivo Skoček - skocek@seznam.cz) zapojili externistu. Okamžité zaujetí dětí je nesporné. Cizí člověk? V táboře? Ten přeci nemůže být s vedoucími domluven. Pokud tedy přinese bednu s fazolemi, hra jde stranou, jdeme pomoci dědečkovi! TOM Dakoti (Mirka Matějková - mirkamatejkova58@gmail.com) externisty také znají. Když totiž historik, který ukáže, že rozhodně není nudný, děti zavede do muzea, kde jim otevře vitrínu a vyndá vzácný artefakt, tomíci ani nedutají a jen obřadně na svítící kouli šahají. Takové tak najít v jeskyni u tábora! Kolotoč uzavřel TOM Veverk (Martin Šimek - cajkcraft@gmail.com) - a to vskutku originálně. V jejich Tramtárii byla hra zahájena hned 2x! Poprvé se děti nalodily na záoceánský parník. To bylo slávy a těší se, hra asi bude o cestě kolem světa, že? NE! Ráno, jen co oka otevřou, tomíci zjistí, že všude po táboře běhají piráti. A safra, parník ztroskotal, z cesty kolem světa je prd a začíná boj o pirátského ultraadmirála.

Máte dotazy či připomínky ke Kolotoči? Pište na kolotoc@a-tom.cz.

Za kolotočáře Tomek (tomek@a-tom.cz)


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu