Dnes máme narozeniny!

lukas.husek
Asociace
Sněm 1996

Před třiceti lety, 10. prosince 1991, nás zaregistrovalo Ministerstvo vnitra ČR. To nezní moc narozeninově, viďte? Je ale fakt, že tímto úředním činem vyvrcholila víc než roční snaha party vedoucích tomíků z celé republiky a přání se stalo skutkem.

Tomíci měli samostatný spolek.

Zpráva o tom přišla do České Lípy Heleně Landové, jedné ze zakladatelek. V Lípě jsme měli krátce sídlo, pak jsme ho přenesli do Roztok. Byly to pěkné roky! Každý začátek je přeci podnětný a nadějný.

Kdo u toho tehdy byl?

Líba Valentová, Helena Landová, Jirka Homolka, Václav Hrobský, Jarka Staňová, Jana Mašková, Tomáš Novotný... Snad jsem na nikoho nezapomněl a pokud ano, jako by se stalo :)

S Jiřím Homolkou nám bylo 50 let. Dohromady, oběma. Podporoval nás Jan Stráský, první a poslední protektor mladého spolku a místopředseda KČT. O pár měsíců později jsme našli cestu i k Janu Havelkovi a navázali jsme přátelské, dodnes trvající kontakty.

Vybaveni flanelovými klůcky k leštění klik jsme navštěvovali ministerstvo školství a spojili se s představenými Rady mládeže Čech, Moravy a Slezska, dávné předchůdkyně dnešní ČRDM. Vedl ji Stanislav Gross a Vladimír Váňa a pomohli nám dostat se do systému financování MŠMT.

První sněm byl v České Lípě, v lednu 1993. Budovali jsme samostatný spolek. Ne na zelené louce, protože tomíci existovali již od konce 60. let. Teď jsme ale byli samostatní, s možností ovlivňovat a řešit své potřeby, nápady a cíle zcela sami.

Zakladatelská parta měla obrovskou podporu vedoucích. I těch starších. S trochou dojetí vzpomenu na Robina Kubeše, Jarmilu Popelářovou, Jarmilu Hanákovou, Vlastu Halvovou, Milana Zelenku, Ivo Nevečeřela, Marušku Bařinovou, mimochodem čipernou a čerstvou sedmaosmdesátnici...

Dovedete si představit, že na prvním sněmu v České Lípě bylo necelých čtyři sta delegátů a o rok později, na sněmu číslo dvě v Roztokách bezmála pět stovek?

A pak už to znáte. Výpravy, sněmy, dotace, schůzky, tábory, brigády, první chalupa, schůzky, tábory, druhá chalupa... A třicet let frnklo jako voda.

Tak pro dnešek všechny covidové i jiné chmury pryč. Máme narozeniny! A to se slaví, ne?

Tomáš Novotný

Letem světem z naší historie. Najdete na obrázcích známou tvář?

Fotografie: 
Sněm 1996Předsednictvo 1998Předsednictvo 1999Sněm 2000ústředí 2000Sněm 2001Sněm 2004Sněm 2004Sněm 2004Letní sraz tomíků, Roztoky, 2005Oslavy výročí 15 let Asociace TOM, 2006

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu