Lovosická vánočka

denisa
Asociace

Letos se po roční odmlce opět uskutečnil nejen turisty oblíbený pochod na Lovoš - Lovosická vánočka. Akce, kterou pořádají místní tomíci pro další oddíly i veřejnost, se zúčastnilo kolem 150 lidí.

Již tradičně první sobotu v prosinci odstartovala událost, která se pro mnohé mladé turisty stává nezapomenutelnou. Tématem pro 29. ročník se stal Pán prstenů. Účastníci tak měli možnost na vlastní kůži poznat, zač je toho ve Středozemi loket. Při návštěvě elfů v Roklince si vyzkoušeli lukostřelbu. O kousek dál, před vstupem do tajuplné Morie, museli vyluštit text napsaný v trpasličích runách. Bylo zábavné sledovat, jak se s tím mnozí perou a jiným jde překlad od ruky. Když se skupiny dostaly do útrob zmíněné Morie, seznaly, že jejich dosavadní průvodce Gandalf šedý padl v bitvě s Balrogem. Nyní jim nezbývalo než změřit s ním své síly také. Pro ty, kteří uspěli, pokračovala cesta dál až do Fangornu. Zde na ně čekali hobiti Pipin a Pipin, kteří se chtě nechtě dostali na konferenci Entů. Diskuse však byla zdlouhavá, a tak vybídli soutěžící, aby se k nim přidali v závodu v pojídání lembasu (elfský chléb) a ukrátili jim dlouhou chvíli. Po nasycení hladových bříšek vyšli účastníci do nejprudšího kopce. Jakmile jej zdolali, stanuli před branami Rohanu. Král Theodén je obeznámil s problémy, jelikož udeřila krutá zima, přestaly fungovat signalizační majáky. Úkolem bylo majáky nahradit a doručit zprávu z Gondoru. Na trase nemohl chybět zlý správce, který, jak známo, dal potěžkat svůj měšec a nechal lidi hádat, kolik v něm je peněz. Záhy po sekání s ním čekala skupiny návštěva vyhlášeného hostince U Skákavého poníka. Zde spočinuli před blížící se bitvou, která, jak později na vlastní kůži poznali, byla nelítostná. Přeživší pak vyplnili oblíbený "Srandatest". Na vrcholu na ně číhal Glum, který jim položil hádanky. Toto byl poslední úkol pro účastníky. Nyní je čekala zasloužená vánočka, pamětní list a turistická vizitka. Kdo chtěl, mohl se zdržet a ohřát v chatě, ostatní se vydali dolů. Tradiční vyhlášení výsledků na terase neproběhlo, a tak se umístění jednotlivé oddíly dozvěděly o den později.    

Celou akci doprovázelo mrazivé počasí a sníh. A jelikož se vše vydařilo, můžeme s potěšením očekávat 30. ročník, který se uskuteční první sobotu v prosinci nadcházejícího roku.

 

Karolína Schejbalová, TOM Vejři Lovosice

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu