Jak můžeme pomáhat Světlušce dál?

lukas.husek
Asociace

Samotné sbírkové dny Světlušky již tento rok probíhat nebudou. Nicméně tomíci přeci spolupráci a pomoc Světlušce určitě neukončují. Za osm let se našim oddílům po celé republice podařilo v zářijové sbírce vybrat přes 1, 8 milionu Kč.

Cestou, jak se nyní oddíly mohou zapojit, jsou vlastní benefiční akce. Podobně jako například v roce 2021 zorganizovali lokální běh pro Světlušku tomíci v Opavě, při kterém se podařilo shromáždit přes sto tisíc korun. Nemusí to být nutně takto velký a organizačně náročný noční běh. Můžete zorganizovat lampionový průvod, krátký turistický pochod, jednoduchý závod nebo orienťák pro děti, vánoční pečení pro Světlušku, filmový večer nebo třeba piknik pro přátele oddílu. Například TOM Chippewa a TOM Dakoti v roce 2015 v České Lípě zorganizovali originální akci „Světluška svítí v týpí“. V centru města postavili jejich táborové týpí a v něm si návštěvníci mohli vyzkoušet se zavázanýma očima kreslit nebo poznávat předměty pouze hmatem a přispět do pokladničky.

Jde jednoduše o takovou charitativní akci, kterou podle svých oddílových možností a také třeba velikosti města/obce kdykoliv během roku zorganizujete. Výtěžek z akce pak Světlušce připíšete na účet.

Je toho hodně, v čem může být vaše akce zajímavá a zároveň pro nás tomíky blízká. Střílení z luku, lasování, uzlování, lanové překážky, chození na boso, otužování, bubnování nebo i jen zpívání a hraní na nástroje. Všechno tohle tomíci umí! Možná máte k dispozici pramici nebo kanoe. Určitě po krátkém zamyšlení vás napadnou dvě, tři věci, které by se ve vašem městě dali zrealizovat.

Koordinátoři Světlušky vám rádi s přípravami pomohou. Poskytnou propagační materiály nebo upomínkové předměty, zapůjčí nafukovací oblouk, bannery a další. Nasměrují vás na organizace pracující s lidmi se zrakovým postižením v okolí, s nimiž budete moci případně vymýšlet společné aktivity.

A pokud se vám přímo do vlastního projektu nebude chtít, Světluška tomíky uvítá i jako dobrovolníky na Nočních bězích (24. 3. v Plzni, 7. 4. v Ostravě, 21. 4.v Praze, 28. 4. v Brně, 5. 5. V Olomouci a 11. 5. v Jihlavě), v Kavárně POTMĚ (Olomouc, Zlín, Jihlava), na koncertě Světlo pro Světlušku a při dalších pořádaných akcích.

Variantou může být i to, že na vaší tradiční akci (například turistický pochod, Pohádkový les, oddílové promítání pro rodiče atd.) kamkoli viditelně umístíte pokladničku. Tu vám ráda Světluška poskytne a účastníci do ní budou moci přispět drobnou částkou.

Přihlašovací formulář pro oddílové benefiční akce a pro dobrovolníky najdete na www.svitis.cz, kde podobně jako při sbírkových dnech nezapomeňte vybrat mezi institucemi kolonku, že jste oddíl TOM. Také na stránkách naleznete manuál pro pořadatele. Vy jako ostřílení vedoucí a zdatní organizátoři akcí v něm pravděpodobně neobjevíte žádné novinky. Ale například tuto benefiční akci vezmou jako výzvu vaši dorůstající vedoucí. Právě pro ně je velmi pěkně a názorně zpracovaný tento průvodce pro Dobro Druhy https://svitis.rozhlas.cz/sites/default/files/documents/2f13f14298ee39e46c76472d175101ac.pdf.

Pokud se rozhodnete přihlásit se, dejte vědět i Anežce Klabanové, která spolupráci se Světluškou koordinuje v rámci Asociace TOM (anezka@a-tom.cz).

Děkujeme vám moc, že se Světluškou svítíte dál!

Anežka Klabanová, členka předsednictva Asociace TOM

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu