První zimní splutí řeky v historii oddílu TOM Kadet

lukas.husek
Asociace

No ono se lehce řekne, jedem v únoru na řeku, je krásná voda, ale není to jen tak. Po dlouhé zimní pauze je sice chuť po mokrém dobrodružství, ale je únor a veškeré vybavení je zazimováno kdesi v útrobách zimovišť. A tak Blesk strávil celé odpoledne hledáním, sháněním a nakládáním potřebného vodáckého materiálu. A doma to bylo stejné. Ve skříních a regálech teď sídlí jen přezkáče, oteplováky, helmy na lyže nebo snowboardy. Proto musíme vzpomínat, kam že jsme to vodácké nádobíčko na podzim uložili. Je ve sklepě, na půdě, nebo úplně někde jinde? No nakonec to všichni nějak pořešili a přesunuli jsme se k řece Úpě.

V Havlovicích u školy vše vybalíme a s napětím se začneme soukat do neoprénů a vodáckých bund. Jsou mezi námi i tací, kterým se to po karanténách a Vánocích nepodaří, a tak musí vyplout jen v šustkách a teniskách. Rozdělíme posádky, nafoukneme sedm Rií a už nás nese proud vody z roztátého sněhu z Krkonoš k velkému splavu u elektrárny.  Hnědá voda se valí přes gumový válec a padá dobré 3 metry dolů pod jez. Hezky to odtéká, a tak první loď už odvážně projíždí spodní peřej. Zvládli jsme to bez Čochtana a pokračujeme na jez u pily. Kolmý asi 1,5 metru vysoký splav tvoří asi na třetině zpětný vracák, a ani zbytek jezu se nám nezdá pro dnešní chladný únorový den jako bezpečná varianta, a tak přenášíme. Nikomu to nevadí.

Je pozdní odpoledne a sluníčko se rychle schovalo za kopce a my pokračujeme po proudu. Proplouváme několik zazimovaných chatových osad. Tenhle pohled z Úpy neznáme. Stromy bez listí, nikde ani živáčka, naprosté ticho. Jen 9 dětí a 5 dospělých na lodích si užívá krásný klid. Pod Slatinským mostem už vidíme kouř z malého ohníčku, který tam pro nás suchozemský doprovod připravil. Rychle se převlékáme do suchého, pijeme horký čaj z termosek a balíme lodě. Všechno rychle do vleku a je to. Začíná se stmívat a citelně se ochlazuje.

A hodnocení? Přes původní obavy to bylo supr!!!! Jen jednu malou chybičku to mělo. Když už zimní splutí, tak trochu toho sněhu na březích a stromech by dokreslilo celkový obrázek Ladovského plutí po zimní Úpě.

Za TOM 19208 Kadet Červený Kostelec

Karbous (Jan Hanuš)

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu