Projekt šablon - stále máme volné šablony, hlaste se!

lukas.husek
Asociace
Tandem, TOM Maracaibo, výroba ptačích budek

Projekt začal v lednu 2020 a bude ještě pokračovat do června 2023. Máte ideální možnost zapojit se. Je zaměřen na sdílení zkušeností mezi členy oddílu, zvyšování dovedností a schopností vedoucích a dětí a zkvalitňování vaší oddílové činnosti. K tomu všemu jsou využívány šablony.

Máme k dispozici tři druhy: tzv. tandem, zavádění nových metod a projektový den mimo klubovnu. Vše v jednoduchém formátu a s co nejmenším byrokratickým zatížením. Každá šablona obnáší něco jiného.

V tandemu sdílejí svoje zkušenosti dva členové oddílu. Poté je uplatní například na oddílové schůzce. V nových metodách zkušený vedoucí zaučí dva členy, kteří si posléze metodu vyzkoušejí na zbytku oddílu. Projektovým dnem může být čtyřhodinová výprava oddílu na zajímavé místo, během které se od odborníka dozví zajímavé informace. Odborníkem může být i erudovaný vedoucí oddílu či instruktor.

Jedno mají šablony společné – proplácíme náklady a odměny z dohod o provedení práce. A nejsou to úplně malé peníze.

Všechny šablony mohou být použity různě a na různé aktivity – opravdu se fantazii meze nekladou. Jedinými zakázanými tématy jsou sport a sociální služby.

Oddíly již realizovaly tandemy nebo zavádění nových metod například na téma: základy první pomoci, výtvarné a rukodělné činnosti na různá témata (Vánoce, Velikonoce, Halloween, masopust) nebo obecně práci se dřevem (výroba krmítek, dřevěných lžic, práce s nástroji). Projektové dny byly využity např. na výpravy spojené s historií místa, zeměpisem, biologií nebo oddíly realizovaly exkurze na zvýšení dovedností práce s fotoaparátem nebo třídění odpadu.

To je pouze výčet několika možných zaměření šablon. Šablony tak mohou být hravě uskutečňovány v rámci vaší běžné oddílové činnosti. Pokud jste chtěli do oddílu vpustit trochu svěžího větru, něco inovovat - a nebyly na to finance, jsou šablony skvělá a jednoduchá možnost, jak to změnit. Za každou šablonou se skrývá pouze trocha administrace navíc. Vše ale jde udělat elektronicky přes naší evidenci a rád vám s tím pomůžu.

V případě zájmu pište na můj mail lukas.husek@a-tom.cz. Napíšu vám obratem více informací o samotné realizaci i jednoduché administraci.

Tak hurá do šablon! Nemusíte se ničeho bát :)

Lukáš Hušek

Fotografie jsou z realizací různých šablon

Fotografie: 
Tandem, TOM Stopaři, Proč pršíNová metoda, TOM Jestřábi, Waldorfské pojetí VánocProjektový den, TOM Nivnice, První pomoc

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu