O uplynulém víkendu se ve Zbyslavicích konal 73. Sraz oddílů

denisa
Asociace

Uplynuly sotva dva měsíce od tábora ve Zbyslavicích a na místo činu jsme se opět vrátili, tentokrát na každoroční sraz oddílů zabývajících se tábořením, turistikou a pobytem v přírodě, který pořádá TOM BVÚ společně s TOM Zálesák Hlučín. Účast našich dětí i studujících a pracujících vedoucích z Olomouce i Brna byla ohromná,  a tak jsme do soutěží mohli postavit rekordních 10 týmů – z toho 6 do kategorie nejmladších. Jsme rádi, že s námi jelo tolik loňských nováčků a přidali se i čtyři letošní – Vašek, Anička, Eliška a Julinka, kteří vytvořili samostatný tým (ještě zcela nepoznamenaný jakýmikoli turistickými znalostmi) vzbuzující velké sympatie, například tím, že při odhadování toho, co by daná mapové značka mohla znamenat, znělo: boty, skála, kladivo, truhla apod.

Sraz probíhal jako tradičně: postavili jsme si stany, obstarali jsme dřevo na náš oheň i na společný  slavnostní oheň a proběhl nástup. Soutěže byly připraveny následující – štafetový závod, poznávání květin, stromů a hub, mapové značky, přepalování provázku a střelba. Štafetový běh se oddílu náramně povedl, skoro všechny týmy se vlezly mezi nejlepší tři, svou kategorii vyhrály Tečkované zebry. Ale v naší paměti určitě ještě na dlouho zůstane štafetový závod veteránů. V něm dva z našich borců při závodu upadli (raději nebudeme jmenovat) a tím se náš tým dostal až na pátou pozici, ale poté Uršulák heroickým výkonem během půl kola předběhl tři závodníky a především díky němu pak jeho tým vybojoval stříbrnou medaili. V přírodovědných otázkách se nikomu moc nedařilo, čest v mapových značkách zachránil tým KADAO JEDE. V přepalování provázků se vyplatila Danečkova taktika postavit co největší věž z chrastí a těsně pod provázkem pak zapálit, veteráni i starší holky s ní slavili vítězství. Pomyslná zlatá medaile ve střelbě pak opět patřila Tečkovaným zebrám. Po konci těchto povinných soutěží už si vybíraly děti samy, co chtějí obejít z dalších nabízených aktivit – velkému nadšení se těšilo především Thorovo kladivo, zip line, horolezení a hoplá. Zlaté Šípy si nachystaly čajovnu i s drobným občerstvením a rádi jsme k nim opakovaně chodili na návštěvu. Večer pak již byl poklidnější, na večeři nám Marcel nachystal chilli con carne a pak jsme již pilně cvičili písničku Hej, teto a scénku Bába pod pařezem. A vyplatilo se, protože jsme s obojím u slavnostního ohně obsadili druhé místo za Zlatými šípy. Velké ocenění patří klukům, kteří si scénku secvičili téměř sami a podali vskutku oscarové výkony. Těsně po ukončení programu už začalo poprchávat, takže nám to fajn vyšlo a odebrali jsme se do hajan. Ráno se měl ještě běžet turistický závod, ale pršelo a spíš jsme se v poklidu balili.

Na slavnostním vyhlášení většina oddílů získala nějaká ocenění a také řada z nás obdržela diplom za umístění v dobrovolných soutěžích. Velmi mile nás překvapil Keliš, který vyhrál soutěž v praku, Bobina  Hbitého uzlíka a Lucinka zas Hoplá. Napjatě jsme čekali, jak dopadnou celkové výsledky, protože v poslední době se nám na srazu příliš nedařilo. V kategorii nejmladších zvítězily Tečkované zebry (Ema, Gába, Bobina a Maru) a hned za nimi se umístilo KADAO JEDE (Kryštof, Robin, Štěpík a Tonda). V kategorii kluci se na hezkém třetím místě umístil tým složený z Tadeáše, Lazyho, Vojty, Danka, Adama a Vojty. A v kategorii veteránů triumfovali také naši chlapci – Daneček, Keliš, Uršulák, LP a Stoki, podporováni jemnou ženskou energií v podobě Terky.

A tak jsme ze srazu odjížděli ve spokojené náladě, nejenom z dobrého umístění, ale i z toho, že nás jelo po dlouhé době zase tolik a že nám spolu bylo hezky. A hlavně, že jsme strávili báječný víkend, pod stany a s ostatními kluky a holkami mnoha oddílů. Jako vždy byl sraz o setkání dětí i vedoucích. A to je fajn!

Monča Tygřík Ticháčková, TOM KADAO, Opava

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu