Datové schránky - poznaná nutnost

omanek
Asociace

Aktualita: Zatímco povinnost datovek pro soukromé osoby stát proti původnímu planu zrušil, naše oddíly - právnické osoby - ji mít budou.

Následující text je tedy nadále platný.

 

Vážení kolegové,

obracím se na vás ve věci datových schránek. Na včerejším náčelnictvu (1. 12. 2022) jsme se věcí podrobně zabývali a rozhodli se – s poněkud těžkým srdcem – pro následující řešení.

Zřízení datové schránky bude od ledna 2023 povinnou součástí evidenčního formuláře oddílů.

Jinak řečeno, ve formuláři bude kolonka „datová schránka“, do které uvedete ID vaší datové schránky (název - 7mi místný kód datové schránky). Vyplnění tohoto pole bude povinné.

Bez jejího vyplnění nebude možno provést (uzavřít) registraci na rok 2023.

Mnozí z vás teď možná rudnou či popadají dech.

Neberte věc jako projev naší zlé vůle, ale uvažte, že:

  • Datové schránky budou od 1. ledna pro subjekty našeho typu povinné.
  • Pokrok nezastavíme, i když si o jisté direktivitě tohoto státního zásahu můžeme myslet cokoliv.
  • Ba co víc, pokud si nezřídíte datovou schránku aktivně sami (je k tomu za potřebí jedna půlhodinová návštěva pošty), zřídí vám ji mezi lednem a březnem 2023 automaticky stát. Ti, kteří mají k podobným výdobytkům dnešní doby jaksi laxnější vztah, si takového zřízení ani nevšimnou. Budou to považovat za spam nebo za reklamu. S postupující digitalizací státní správy je však téměř jisté, že právě takovým kolegyním či kolegům pošle stát do jím zřízené datové schránky něco důležitého. Cokoli.
  • Kterýkoliv úřad vám pak může do datové schránky poslat jakýkoliv důležitý dokument.
  • Dokument bude mít lhůtu k vyřízení, zaplacení atd. Vy ji prošvihnete a úřad bude nemilosrdný :-)

Datové schránky mají samozřejmě řadu praktických výhod. Ušetříte čas strávený na poště, bude to levnější a pohotové. Zpráva doručená datovou schránkou je na úrovni doporučeného dopisu.

Jak si pomůžete sami?

  • Vy, kdo máte k datové schránce záporný vztah a neumíte ji zřídit ani obsluhovat, požádejte o pomoc šikovného parťáka z oddílu, případně synátora, dcerunku… vnuka.
  • Počítačově gramotní by vždy měli být hospodáři oddílů. Dohodněte se případně s nimi, že datovku zřídí a budou obsluhovat (= otevírat) oni.

Jak vám pomůže ústředí:

  • Online školením s Ondrou Šejtkou k tomuto tématu: ve středu 7. 12. od 19:00. Na školení se můžete registrovat ve formuláři na odkazu: https://forms.gle/7zkq1ozodiaStTr36. Přihlášeným vedoucím zašleme před školením odkaz na videohovor přes Google Meet.
  • Individuálními radami téhož Ondry Šejtky ondra@a-tom.cz, případně Ondry Mánka.
  • Ty z vás, kteří budou mít opravdu, ale opravdu závažné důvody, proč si oddílovou datovou schránku nezřídit prosím, aby se ozvali mně osobně (ton@a-tom.cz, 602 34 87 67) Velmi mi záleží na tom, aby žádný z našich oddílů nevyhodnotil tuhle povinnost jako důvod k přerušení či ukončení členství.
  • Termín pro ukončení řádné registrace oddílů ve spolku nově prodloužíme právě kvůli datovým schránkám do 15. 2. 2023 Bude to prodloužení jednorázové.

Jistou nevoli nad novou povinností chápu, ale prosím – je třeba to překousnout.

Nezastíráme, že důvodem výše popsaného kroku je velmi malý počet oddílů, které si k dnešku datovou schránku zřídily.

 

Milí kolegové, zejména vy, kdo byste se k zřízení datových schránek jinak neodhodlali: zhluboka dýchejte a nebojte se toho. Mladší generace se bude usmívat už i těmto mým úpěnlivým apelům… :-)

 

 

S přátelským pozdravem

Tomáš Novotný s přispěním Ondřeje Šejtky

 


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu